já jsem dotaz pochopil tak, že pán si nepřeje spotřebovat firemní toner u sebe doma - ale že si přeje toner nakoupený jako zboží k dalšímu prodeji, vykázat jako spotřebu kanceláře, tedy stále při podnikání.
podle mně se nejedná o způsob uznatelnosti nákladů ani odečet dph - ale o zaúčtovací osnovu v pdu, kdy zboží naskladněné jako komodita k prodeji, se částečně ve firmě spotřebuje. je to ovšem věc účetní osnovy, nikoliv daní nebo dokonce dph.
Já mám podobný problém. Nakupuji a prodávám díly a příslušenství k mobilním telefonům. Příklad: Nakoupil jsem 10 baterek, leží v krabici, jsou zapsány v evidenci skladu. Teď chci jednu baterku vzít do svého osobního telefonu, čili jako osbní spotřebu... Jak to vyřešit, když nákup těch baterky je už zaevidován v nákladech...
K mému dotazu: Chci zboží využít k podnikání. Jde mi o to, že když nakoupím u dodavatele nějaké zboží (například zrovna ten inkoust do tiskárny) určené k dalšímu prodeji a chtěl bych jeden kus využít k podnikání (protože mi v tiskárně třeba došel), tak jakým způsobem to papírově zařídit, když mám zboží již naskladněné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2011 0:58
Dobrý den,
měl bych takové dva dotazy, které spolu souvisí.
1) Mohu vystavit fakturu sám na sebe?
2) Mohu tuto fakturu pak dát do výdajů? Jedná se o to, když nakoupím zboží - například barvu do tiskárny - primárně určené k dalšímu prodeji. Nakoupím tedy 10 kusů a chci vzít jeden kus do tiskárny, která je určena pro podnikání. Mohu si tedy na sebe vystavit fakturu, kterou si můžu dát do výdajů? Nebo se to dá řešit jinak. Jde mi o to, aby mi pak seděl počet na skladě. Děkuji