Re: výdaje procenty
Proč ne?
§ 7/10 zákona o daních z příjmů:
10) Uplatní-li poplatník výdaje podle odstavce 9, jsou v částce výdajů zahrnuty veškeré výdaje poplatníka vynaložené v souvislosti s dosahováním příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti, kromě pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění , které M U Ž E poplatník uplatnit navíc v prokázané výši,
Paní zdeno, moc děkuji za Vaši trpělivost a ochotu.
Přečetla jsem si v zákoně o dani z příjmu odstavce a pargrafy
týkající se výdajů uplatňovaných procenty a nikde jsem nerazila na to, že by tyto pprocenta musely uplatňovat v dané výši.
Sama si myslím, že tyto výdaje jsou striktně dané, ale bohužel klienta jen tak nepřesvědčím. Nemohla byste mě nakopnout nějakým paragrafem, nebo pokynem?
Moc děkuji
>>>>>Musí zedník, když chce výdaje procenty, uplatnit
>>>>>celých 60% nebo může uplatnit i míň?
>>>>
>>>>Musí celých 60%.Ale nemusí třeba uplatnit všechno
>>>>pojistné:-)
>>>
>Paní zdeno, moc děkuji za Vaši trpělivost a ochotu.
>Přečetla jsem si v zákoně o dani z příjmu odstavce a
>pargrafy
>týkající se výdajů uplatňovaných procenty a nikde jsem
>nerazila na to, že by tyto pprocenta musely uplatňovat
>v dané výši.
>Sama si myslím, že tyto výdaje jsou striktně dané, ale
>bohužel klienta jen tak nepřesvědčím. Nemohla byste mě
>nakopnout nějakým paragrafem, nebo pokynem?
>Moc děkuji
Procenta jsou striktně daná a nikde v zákoně, ani v pokynu D-300 nenarazíte na ustanovení, které by připustilo jinou výši procenta (např. 55%).
Ale píšete "zedník" a ten nemusí vždycky vykonávat jen řemeslné práce. V roce 2006 mohl dělat třeba jen přípravné a dokončovací - živnost neřemeslná, tudíž 50%.
.. pokud má více ŽL, tak by snad bylo možné vyhrát si s procenty. Ale pozor na činnosti, které uvádíte do DP, fin. úřady mají spojení s ŽÚ a snadno si je mohou ověřit. Jestli se panu zedníkovi nelíbí procenta, tak přece může uplatnit skutečné výdaje. Pokud se mu nelíbí ani skutečné výdaje, tak si může udělat daňové přiznání sám, kámoši v hospodě určitě poradějí lépe:-))
A můj názor je ten, že když do DPFO uvedete procenta menší, třeba místo těch 60 jen 55, tak po podání DPFP máte okamžitě výzvu k odstranění pochybností a budete opravovat na těch 60%
Jak říká Zdena, výběr je, ať si teda uplatní skutečné náklady, když se mu jeho % nelíbí a nevymýšlí blbosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 3. 2007 20:08
Musí zedník, když chce výdaje procenty, uplatnit celých 60% nebo může uplatnit i míň?