Re: auto a ZL
Nove nebude, cca 100 tisic Kc, to by se mi jako odecet z prijmu ted dost hodilo + ten benzin, pocitam ze bych odecital vic jak pulku km jako sluzebni cesty.
Jde odecist i neuzitkove vozidlo??
A jak to chodi v praxy? nechci je zbytecne moc prudit, ale ty dane jsou vazne hrozne:)
pokud byste to auto chtěl odepisovat tak za 2006 odepíšete max 25000,- (v dlších letech pak 37500,- 25000,- a 12500,-) ale pokud teda pro firmu je polovina kilometrů do nákladů by měli jít jen poměrná část odpisů a ne celých 25000,-
do nákladů si samozřejmě dáte PHM
je třeba spočítat co bude výhodnější, záleží kolik máte ujeto km pro podnikání
přepokládám že máte zaplacenou silniční daň ;-)
Ahaa, jeste posledni otazecka, pokud se auto napriklad po 2 letech rozhodnu prodat, vydelek z tohoto prodeje bude pocitan jako prijem, nebo se zkratka prestane odecitat rocni odpis? A jak je to v pripade toho prodeje pokud je auto z casti vyuzivane na soukrome ucely?
Dekuji
Koukal jsem se na to a vazne a vazne ta pausalni platba vyjde nejak lepe.
A co tedy u starsiho auta, pozirovaci cena jiz zminenych cca 100tisic, mesicne najedu cca 1000km, to znamena ze si mohu odepsat 1000*3,8 + 2400 benzin , takze nejakych 75 000 Kc rocne.
Kdybych si vozidlo odepsal, tak je to nejakych 27 + 28 tisic + udrzba, a jeste bych musel tyto vydaje celkem vydatne kratit.
Je v tom pausalnim placeni nejaky hacek?
v paušálních výdajích na auto žádný háček nevidím, pokud si vedete knihu jízd a ujeté kilometry sedí na tachometr mělo by být vše v pořádku
navíc když potřebujete do výdajů dostat nějaký ten peníz navíc tak není nic jednoduššího než si připsat nějaké ty služební kilometry že ;-)
a pokud to auto chcete za 2 roky prodat tak bych ho do majetku ani nedávala (nebudete muset danit zisk z prodeje protože ho prodáte po uplynutí 1 roku od nabytí)
Predem se omlouvam za dalsi otazku, ale z toho co jsem si precetl mi neda spat to, ze pri pausalnim placeni nemusim PHM dokazovat paragonama, ale postaci prumerna spotreba a pocet najetych km.
Ktery z techto zpusobu se casteji kontroluje? A jakym zpusobem:)
Potreboval bych trosku praxe
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 3. 2007 19:53
Co potrebuji k tomu abych si na ZL mohl odecist auto? A vyplati se to?