Re: Vlastní svarba
xx
pokud má svatbu v sobotu a nemá na ten den pracovní směnu - tak za sobotu náhradu mzdy neplatíte, potom by měl čerpat jen 1 den neplaceného omluveného volna (např. v pátek), které podléhá zdravotnímu pojištění. U neplaceného omluveného volna záleží na dohodě, kdo zaplatí - může i zaměstnavatel , ale většinou celých 13,5% hradí zaměstnanec (udělejte s ním dohodu, že ZP uhradí - bez dohody, hradí zaměstnavatel).
Re: Proč jeden?
xx
tak to se omlouvám, já jsem zatím tento paragraf nemusela použít a nějak jsem si ho špatně vyložila. Opravdu v NV 590/06 Sb. stojí, že se prac.volno poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu - náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den (není upřesněno na který). Takže,dle mého: pokud má svatbu v sobotu - v pátek má placený §, v sobotu nemá nic, protože to není jeho pracovní den. Kdyby měl pracovní den v sobotu, placený § by náležel v sobotu na obřad, a v pátek omluvené neplacené volno.
Re: Proč jeden?
Ano - viz Zákon České národní rady č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
§ 3, odst.(5):
V zaměstnání, ve kterém bylo po celý kalendářní měsíc poskytnuto pracovní volno bez náhrady příjmu, nebo v němž po celý kalendářní měsíc trvala neomluvená nepřítomnost v práci, je vyměřovacím základem minimální mzda zaměstnanců v pracovním poměru odměňovaných měsíční mzdou, která platí k prvnímu dni kalendářního měsíce, ve kterém se pojistné platí (dále jen “minimální mzda”). Pokud pracovní volno bez náhrady příjmu nebo neomluvená nepřítomnost v práci trvaly po dobu kratší, připočte se v tomto zaměstnání k úhrnu příjmů započitatelných do vyměřovacího základu za každý kalendářní den, který trvalo pracovní volno nebo neomluvená nepřítomnost, poměrná část minimální mzdy, připadající na jeden kalendářní den v daném měsíci. Podle předchozích vět se nepostupuje, jestliže bylo poskytnuto pracovní volno bez náhrady příjmu zaměstnanci, který:
a) vykonává v tomto období veřejnou funkci nebo práci pro jiného zaměstnavatele a doloží, že subjekt, pro který je v té době činný, za něj odvádí pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu,
b) je uveden v odstavci 8 nebo v odstavci 9 písm. c),
c) zdržuje se dlouhodobě v cizině a je v cizině zdravotně pojištěn a postupuje podle zvláštního zákona.*)
Re: Vlastní svarba - ZP x volno bez náhr
Volno bez náhrady mzdy je volno bez náhrady mzdy - kde je definováno, co je "neplacené volno"? Podle mě nikde. Já myslím, že nikde nenajdete, že by se ZP platit nemělo. Ten odstavec 9 mluví o minimálním vyměřovacím základu, o tom, že za dny nepl. volna se ZP platí, se píše v odst. 5 - viz moje odpověď o kousek výš.
Re: Vlastní svarba - ZP x volno bez náhr
xxx
Také se domnívám, že by se z omluveného neplaceného volna mělo platit ZP (pokud není zaměstnanec státním pojištěncem) - ještě jsem nestačila nastudovat odkaz na příslušný § (viz asi 2 odpovědi výše) - alespoň se doposud ZP platilo. Někdo nazývá neplacené omluvené volno termínem volno bez náhrady mzdy, ale to je snad stejné. Ještě existuje termín neomluvená absence - z té platí ZP i zaměstnanci, za které je plátce stát. Jestli opravdu je nějaká změna v zákonech a je rozdíl v terminologii - omluvené neplacené volno x volno bez náhrady mzdy, prosím, odepište.děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2007 12:03
Zdravím,na vlastní svatbu náleží dle zák.práce 2 dny pacovního volno,z toho jeden na vlastní obřad,ale náhrada náleží pouze za jeden den....Takže když se zaměstnanec žení v pátek,má nárok na volno i ve čtvrtek,ale zaplatím mu pouze jeden den?Co ten druhý?Na to si má vzít dovolenou,nebo jak to je?Díky za odpovědi,Jana.