Re: přefakturace cestovného - DPFO?
ráda bych Vám poradila, ale trošičku nerozumím jak si cestovné vyplácíte do "mzdy"???
Pokud cestovní náklady někomu fakturujete, tento příjem vstupuje do zdan.příjmů, oproti tomu si můžete dát do výdajů cestovné náhrady Vám vyplácené.
Pokud používáte auto ke sl. účelům, musíte vést knihu jízd.
Re: přefakturace cestovného - DPFO?
Děkuji. Myslela jsem to tak, že když chci uplatňovat DP paušálem, tak výdajovou stránku neřeším, nevedu ani účetnictví ani DE, mám jen evidenci o příjmech a evidenci pohledávek a peníze pro osobní potřebu si dle potřeby převádím z firemního na osobní účet. Nerozlišuju, kolik z toho je cestovné a kolik z toho jsou běžné příjmy.
Musím mít knihu jízd, i když nevedu účetnictví??
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 3. 2007 20:41
Jsem OSVČ, neplátce DPH a daň z příjmu uplatňuji paušálem. V některých případech užívám os. automobil (ve vlastnictví jiné osoby, nikoliv v obchodním majetku) a cestovné normálně dle vyhlášky přeúčtovávám klientům. Sama si cestovné nevyplácím, resp. vyplácím si ho zahrnuté do "mzdy". Počítá se tato částka také do příjmů ke zdanění? Protože si ji kvůli paušálu nedám do výdajů, tak na tom fakticky tratím, protože bych musela z 60 % částky zaplatit jak pojistné, tak daň.
Musím vést knihu jízd??
A dále, pokud ten vůz používá vlastník k pracovním cestám a jeho zaměstnavatel platí silniční daň v plné výši, tak já ani majitel už nemusíme silniční daň platit, že?