Re: Materiál na opravy?
Pokud vám prodávající firma provedla i montáž požádala bych o opravu faktury s tím, aby bylo uvedeno např.výměna šneku. Pokud se jednalo pouze o nákup a výměnu jste si provedli sami, záleží jak si obhájíte, že se jednalo o výměnu.
Zrovna dneska jsem se domlouval s metodikem na účtování materiálu, který si firma zakoupí a použije na opravu svého majetku (vlastními silami)...taky jde o výměnu vadných dílů (např. harddisk v PC -toto PC je v evidenci dlouhodobého majetku)....navrhoval jsem účet 511, ale mám to prý dávat na 501+analytika - materiál na opravy a údržbu. Je to velká chyba účtovat na 501 místo na 511 ?
Bývávalo ... dobrým zvykem účtovat opravy, zajišťované dodavatelsky (tedy spojené s nějakou službou), na nákladový účet oprav a udržování, kam např. šel materiál ze skladu a faktura za práci. Pokud byla oprava prováděna ve vlastní režii, tak se účtoval materiál do spotřeby (501).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2007 13:20
Ve vytlačovací lince se nám pokazil šnek. Koupily jsme nový za cca 50000,-Kč. Lze naúčtovat na účet 501?