Re: sleva na děti -ano,ne - kontrola.
Uplatnit v daň. přiznání nebo v potvrzení lze všechno, ale musel by prokázat, že na to má nárok podle § 35c zak. 586/92
Já bych přidala jen malou poznámku (možná zbytečnou, ale pro jistotu) - datum rozvodu je den, kdy rozsudek nabyl právní moci, takže, jestliže soud proběhl třeba 20. června, datum rozvodu může být klidně až v červenci, čímž by se to mohlo protáhnout ještě o jeden měsíc... Předpokladem je hlavně ale to žití v domácnosti, problémem by mohlo být to, že v rozsudku o rozvodu bude napsáno, že se manžel v dubnu odstěhoval a založil si svou domácnost někde jinde.
A asi mu bylo už i za dobu před rozvodem stanoveno platit výživné, viďte? Kdyby to bylo uplatněno u vás, doporučila bych vám ty měsíce dodanit. Vzhledem k tomu, že mu slevu poskytl (neoprávněně) jiný plátce, v případě, že byste vy neuznala při ročním zúčtování, vznikl by mu nedoplatek, který se ale nevybírá. Já bych ho poslala podat si daňové přiznání. Podle mě nárok neměl -společnou domácnost od ledna nevedli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2007 10:24
dobrý den, kamarád podniká od lonského května, předtím byl zaměstnaný. Má dvě děti a loni v červnu se rozvedl. Manželka je na mateřské nemá příjem. Stále má tedy vyživovací povinnost on, takže v daňovém přiznání si uplatní slevu na děti za celý rok tedy 12000 na dvě děti, i když s nimi už nebydlí? děkuji