Přerušení odepisování

• (neregistrovaný)

15. 3. 2007 11:29

Dobrý den,
    mám truhlářství, koupil jsem hoblovku a 2 roky uplatňoval odpisy (odpisy jsem spočítal celkem na 4 roky). Jelikož jsem teď ve ztrátě, mohu přerušit uplatňování odpisů? Na jak dlouho? Částka třeba příští rok bude stejná?
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2007 12:09

Crt (neregistrovaný)

Re: Přerušení odepisování
      Asi by to chtělo vědět, zda vedete daňovou evidenci či ne, a zda hodnota hoblovky byla nad 40000....

• 15. 3. 2007 13:19

Crt (neregistrovaný)

Jelikož vedete DE, nemůžeme mluvit o účetních odpisech, ty v DE neexistují, jde teda o daňové odpisy...zaráží mě ten Váš termín "spočítal jsem odpisy na 4 roky", z toho mám pocit, že jste si ty 4 roky odepisování sám určil, ovšem daňové odpisy jsou pevně dané zákonem o daních z příjmů...musíte zařadit majetek dle přílohy k zákonu do odpisové skupiny (musíte znát SKP daného předmětu) a odpisovat procentem ze zákona...a 4 roky odepisování platí podle nového zákona jen pro osobní automobily....dříve bylo v 1.odpisové skupině 4 roky, teď už to jsou jenom tři roky. Daňové odpisy lze přerušit a znovu zahájit až se vám to bude hodit....pokud je vaše hoblovka v 1.odpisové skupině a vy jste již odepisoval dva roky, vezmete koeficient z 1.odpisové skupiny ze sloupce pro další léta odepisování...a to je 40%...takže pokud chcete, můžete za rok 2006 neuplatnit daňový odpis a pokud se v příštím období nic nezmění, tak odpis za rok 2007 bude 40% z pořizovací ceny.

• 16. 3. 2007 12:17

jája (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale odepisovat jsem začal v roce 2004. Myslím že v té době byla doba odepisování ve sk.1 ještě 4 roky. Nebo jsem se tenkrát spletl? Jak mám tedy teď odepisovat?
      V roce 2004 jsem odepsal 14,2%, v roce 2005 28,6%.Mám v tom pokračovat nebo to najednou změnit a odepsat 40%?
      Díky

• 16. 3. 2007 12:54

Crt (neregistrovaný)

Musíte použít sazbu platnou pro daný rok...takže 40%...ale je tu ještě další možnost....asi to trochu zkomplikuju, ale platné sazby jsou uváděny jako maximální a doba odepisování dle zákona je uváděna jako minimální...takže teoreticky můžete odepisovat jakýmkoliv procentem, pokud ovšem nepřesáhnete těch 40%...výsledkem je, že si klidně můžete nechat nastaveno původní procento odpisu (28,6%) a odepsiovat tak dlouho, až se dostanete v daňové zůstatkové hodnotě na nulu. Ufff.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).