Re: Soukromé jízdy zam. - DPH do VC pro
*** díky moc za radu, už jsem se na §6 včera dívala (DPH jsem přehlídla ...
Teď mi ale dělá starosti to, že většina z aut je N1 (osobní s tzv. přepážkou), tj. uplatňován odpočet DPH na vstupu, všechny auta jsou na leasing. Budu tedy pro účely výpočtu 1% používat VC vč. DPH u leasingovky, srazím zam. z výplaty.
Otázkou zůstává dodanění s hlediska odpočtu DPH, dočetla jsem se v daňovém expertovi 1/2005, že lze pro toto dodanění použít základ daně jako násobku soukromých km a sazbu za náhradu ujetých km, a že v konečném důsledku je takto odvedená DPH uznatelným nákladem (účtováno 538/343), přestože MF v současné době odmítá toto uznat jako relevatní daňový náklad, ale dle řady rozsudků NSS se jedná vlastně o nepeněžní složku příjmu, takže u soudu bychom vyhráli -)) Prosím, jaký je váš názor?
Já bych počítala takto: 1% ze vstupní ceny u vlastníka + DPH. Takže VC bude např. včt DPH 770000.1% je 7700 to dáte do mzdy ke zdanění, SP a ZP se z 1% nesráží. Za cenu obvyklou pro účely DPH by mohla být považována DPH obsažená v ceně 1% (7700x19%=1463,- t.j. odvod DPH a to dáte k náhradě zaměstnanci. 335/343
335/343=1463
*** díky moc za radu, akorát myslíte že i to druhé dodanění, tj. místo krácení odpočtu DPH, by se mělo dávat taktéž k úhradě zaměstnanci? V daňovém expertovi 1/05 je uvedeno, že se jedná vlastně o nepeněžní složku odměny za práci, tudíž zam za to nebude chtít platit (kdyby platil, tak by se vlastně nejednalo o nepeněžní příjem), takže úhrada DPH zbyde na zaměstanavatele a je pro něj nákladem ...
Neni uvedeno ve vyjímkách, ale neodvádí se.
V pojmu zúčtovaný příjem budou platit rozdíly proti daním z příjmů tam, kde se u daní oceňuje tzv. obvyklá cena příslušného plnění – například u naturálního
plnění nebo u ocenění 1 % ceny motorového vozidla.
Jinak k té úhradě si asi nerozumíme 1% je fiktivní částka , pouze pro dodanění. DPH ze VC vozidla samozřejmě budete srážet zaměstnanci ,jak jsem výše napsala 335/343.
Pokud by to neplatil zamestnanec není to u zaměstnavatele danový náklad.
ještě se podívejte tady:http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-A2D7EB39/cds/xsl/219_3983.html?year=
nebo si dejte na business do vyhledávače 1% vozidlo a podivejte se na starší příspěvky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 3. 2007 17:12
Prosím o radu ... zahrnovat do výpočtu 1% z PC cenu z DPH nebo bez?
Děkuji