Třináctý plat SP a ZP

• (neregistrovaný)

15. 3. 2007 19:08

Manžel byl minulý měsíc celý nemocný a zrovna v tomto měsíci dostali všichni zaměstnanci 13tý plat. On na něj nemá nárok, jelikož by z toho nemohli srazit SP a ZP.
    Já myslela, že toto pojištění se nesráží jen do 400,-Kč měsíčně.
    Myslíte si to stejné?
    Nevítě někdo z jakého jiného důvodu mu 13tý plat vyplatí až nastoupí do práce?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2007 22:14

Ivana (neregistrovaný)

Re: Třináctý plat SP a ZP
      Taky nechápu, proč mu to nevyplatili? Proč by mu z 13. platu nemohli srazit SP a ZP? Já to tak běžně zaměstnancům vyplácím, ikdyž jsou nemocní a nikdy žádná kontrola mi to nevytkla. Jen pro sociálku (důchod) má přednost mzda před vyloučenými dobami.
      Nevím, třeba se obě mýlíme:-)

• 16. 3. 2007 8:47

xy (neregistrovaný)

Je možné, že mu 13. plat jen pozastavili a vyplatí mu ho až přijde do zaměstnání a bude mít odpracovaný alespoň 1 prac.den. Kdyby mu proplatili hrubou mzdu v měsíci, ve kterém nemá odpracovaný ani 1 den (celý měsíc je nemocný), potom se to projeví na ELDP. V tom měsíci by neměl jako vyloučenou dobu za nemoc (např. za leden by neměl ve vyloučených dobách 31 KD). Je třeba, aby se Váš manžel obrátil na svoji MÚ, aby podala vysvětlení.

• 16. 3. 2007 9:06

Inka (neregistrovaný)

Na co bude mít vliv, když bude mít na ELDP celý měsíc jako odpracovaný a samozřejmě nižší mzdu? Na důchod?

• 16. 3. 2007 9:27

xy (neregistrovaný)

Mzda bude uvedená, ale tím, že nebude mít vyloučenou dobu,měl by mít nižší důchod - záleží ale na věku zaměstnance, kolikrát za život by se tato situace opakovala apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).