Re: Sleva na poplatníka-spěchá prosím
Vy mu vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech a on ve svém přiznání uvede příjmy ze zaměstnání i zaplacenou zálohu na daň podle tohoto potvrzení.
Pokud podepsal na příslušný rok prohlášení, tak mu samozřejmě odpočet 600 zohledňovat můžete, bude mít o to menší zaplacené zálohy na daň, v jeho přiznání doplatí daň z podnikání. Jestli tomu dobře rozumím, tak máte vše v pořádku, stačí vystavit mu potvrzení a tím to pro vás končí.
Mám ještě dotaz když vyjedu potvrzení o zdanit. příjmech tak na ř. 16 je psáno roč. zúčt. záloh a daň zvýhod. nebylo provedeno s tímto výsledkem. Nerozumím - to že tam není provedeno roč. zúčt. záloh to je dobře. Daň. zvýhodnění to jsem myslela že je těch 600,--Kč co odečítám každý měsíc od daně. Takže z toho potvrzení teda není zřejmé zda odečetprovádím či ne. A na ř. 9 skutečná sraž. daň mám vypočtenou daň už odečtenou 600,--Kč každý měsíc. Jsem z toho jelen. Prosím ještě vysvětlete toto. Děkuji moc
>>>>Mám zaměstnance který je zároveň i OSVČ. V programu
>>>>za
>>>>loňský rok jsem ho měla omylem vedeného, že mu
>>>>provedu
>>>>roční zúčt. záloh a zároveň jsem mu každý měsíc
>>>>dělala
>>>>slevu na poplatníka 600,--Kč. Roční zúčt. záloh mu
>>>>samozř. dělat nebudu protože já mu pouze vystavím
>>>>potvr.
>>>>o zdanit. příjmech a on si sám provede daňové
>>>>přiznání
>>>>FO. Je to tak?
>>>>
>>>>A za další s tím odečtem na poplatníka. Můžu mu to
>>>>dělat i když je OSVČ? Za loňský rok kdy jsemm mu
>>>>odečet
>>>>dělala jak si to on ve svém daňovém přiznání udělá-že
>>>>už se mu odpočty provedli v práci. Moc tomu nerozumím
>>>>jak to tedy má být správně. Jestli to mám dělat v
odpočet 600 zohledňovat můžete, bude mít o
>>>to
>>>menší zaplacené zálohy na daň, v jeho přiznání
>>>doplatí
>>>daň z podnikání. Jestli tomu dobře rozumím, tak máte
>>>vše v pořádku, stačí vystavit mu potvrzení a tím to
>>>pro
>>>vás končí.
>>
>>Mám ještě dotaz když vyjedu potvrzení o zdanit.
>>příjmech tak na ř. 16 je psáno roč. zúčt. záloh a daň
>>zvýhod. nebylo provedeno s tímto výsledkem. Nerozumím
>>- to
>>že tam není provedeno roč. zúčt. záloh to je dobře.
>>Daň. zvýhodnění to jsem myslela že je těch 600,--Kč
>>co
>>odečítám každý měsíc od daně. Takže z toho potvrzení
>>teda není zřejmé zda odečetprovádím či ne. A na ř. 9
>>skutečná sraž. daň mám vypočtenou daň už odečtenou
>>600,--Kč každý měsíc. Jsem z toho jelen. Prosím ještě
>>vysvětlete toto. Děkuji moc
>To je v pořádku, uvádí se celkové příjmy, pojištění,
>daňový základ před slevami a skutečně sražená daň,
>případně vyplacené bonusy.
Mě jde jenom o to že z potvrzení o zdanit. příjmů není jasné zda jsem zaměstnanci prováděla odpočet na poplatníka či nikoli. Co když si ho znovu ve svém daň. přiznání uplatní. Jak je t chráněno kdo to pozná.
Re: OSVČ a DOPČ
Já mám podobný problém, mám u DOPČ podepsané prohlášení (neřekl že podniká).A teď chce zaměstnanec Potvrzení o příjmech. V tom bych problém neviděla, byla každý měsíc uplatněna sleva 600 jak výše popisujete.
Ale mám jiný problém co se tohoto týká.U zaměstnance celý rok bylo dopočítáváno zdr.pojištění do minima, protože samozřejmě neřekl že podniká.Co teď s tím? Vzhledem k tomu, že neuvedl správné údaje tak se zbytečně obíral o penízky. Nebude mít s tím zaměstnavatel potíže? Co dělat dál?Děkuji.
Na potvrzení není nic o uplatněných slevách na poplatníka, protože to není důležité. Měsíční slevu přece uplatňuje jen pro účely stanovení záloh na daň. On si ve svém daňovém přiznání uvede částku 7.200,- ještě jednou, protože nárok na tuto slevu prostě má. Neznamená to ovšem, že by ji uplatnil dvakrát. Je to stejné, jako když děláte RZD, tam také od ročního základu daně odčítáte roční slevy a vyjde Vám rozdíl mezi daní a odvedenými zálohami. Zaměstnanec si zkrátka udělá RZD sám:-)
>>
>>Mám ještě dotaz když vyjedu potvrzení o zdanit.
>>příjmech tak na ř. 16 je psáno roč. zúčt. záloh a daň
>>zvýhod. nebylo provedeno s tímto výsledkem. Nerozumím
>>- to
>>že tam není provedeno roč. zúčt. záloh to je dobře.
>>Daň. zvýhodnění to jsem myslela že je těch 600,--Kč
>>co - "daň. zvýhodnění" je 6000,- na dítě,nebo 4.200,- na manželku, "sleva na dani" je 7200,- na poplatníka
>>odečítám každý měsíc od daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 3. 2007 14:56
Mám zaměstnance který je zároveň i OSVČ. V programu za loňský rok jsem ho měla omylem vedeného, že mu provedu roční zúčt. záloh a zároveň jsem mu každý měsíc dělala slevu na poplatníka 600,--Kč. Roční zúčt. záloh mu samozř. dělat nebudu protože já mu pouze vystavím potvr. o zdanit. příjmech a on si sám provede daňové přiznání FO. Je to tak?
A za další s tím odečtem na poplatníka. Můžu mu to dělat i když je OSVČ? Za loňský rok kdy jsemm mu odečet dělala jak si to on ve svém daňovém přiznání udělá-že už se mu odpočty provedli v práci. Moc tomu nerozumím jak to tedy má být správně. Jestli to mám dělat v práci nebo si to bude dělat až ve svém daň. přiznání. Prosím vysvětlete mi to podrobně.Děkuju ZB