Re: SouhlasNájemceNeboByt.Družstva? živn
ano musíte mít souhlas majitele domu,na venkovním vchodě napsanou cedulku s názvem firmy ,náležitosti-jméno,IČO,prov.doba,patro,kde je firma umístěna ,v pokoji klidně můžete mít živnosťák vyvěšený,ale to nemusíte,taky se vám může stát,že vám dá majitel zvýšený nájem a zvedne nákladové položky,protože k vám budou chodit klienti,budou šlapat po schodech a svítit v domě,ale to záleží na dohodě
Jasně,ale může tam přijít na kontrolu živnostenský úřad nebo finanční úřad, nebo nějakého klienta mít budete nebo né?To víte,někdy je to přitažený za vlasy,ale označenou provozovnu mít musíte,pro někoho to účetnictví asi dělat budete
Pokud bydlíte s rodiči v tom bytě, oni souhlasí, tak si můžete klidně dělat domna účto i pro klienty a žádný souhlas k tomu nepotřebujete. Provozovna je pojem ze živ. zákona, má to svoje pravidla a v bytě Vám stejně BD nepovolí provozovnu, na co byste ji taky potřeboval. Kontrolu z FÚ nemusíte do bytu pustit, to je blbost, pouze kdybyste uplatňoval náklady typu- nábytek, koberec apod., tak jim to musíte hodnověrně doložit, případně jim to ukázat. Žádné označení nikde mít nemusíte, protože to není provozovna podle živ.zákona. Jestli k Vám občas někdo zajde na návštěvu, to je Vaše věc. Sám to dělám taky tak a za léta zpět žáný problém.A náklaxdy s úklidem domu? Pokud budete plnit dojednaný systém úklidu jako ostatní, tak je to v pořádku. Vůbec se toho nebojte. Hlavně se vyhýbejte pojmu PROVOZOVNA.
pájo, mám dotaz. v zsdp se nemluví jen o provozovně, ale i o obydlí, které užívá též k podnikání (§15/2 a §16). pokud má na žl místo podnikání, tak to podle vás není obydlí užívané též k podnikání?
a ještě něco z žz:
Provozovny
§ 17
(1) Provozovnou se rozumí prostor, v němž je živnost provozována. ....tedy nejen to, co označíte vy za provozovnu, ale to, kde se podniká. tj. v tomto případě byt.
(2) .........Je-li provozovna umístěna v bytě a není-li podnikatel vlastníkem tohoto bytu, může v něm provozovat živnost pouze se souhlasem vlastníka, spoluvlastníka nebo správce bytu nebo nemovitosti, jejíž je byt součástí, pokud je tento správce k udělování takového souhlasu zmocněn. atd atd....
takže i fú, i žú musí potom do místnosti, kde podniká pustit.
ještě něco pro pochybovače: pokud daňový subjekt uvedl jako místo podnikání své obydlí nebo používá toto obydlí též k podnikání, v tomto případě tam provedené místní šetření není v rozporu s porušením osobní svobody či porušením nedotknutelnosti obydlí či jiných lidských práv (např. ust. čl.12 odst.13 usnesení předsednictva ČNR o vyhlášení listiny základních práv a svobod - možná je i něco novějšího) protože svým dobrovolným nevynutitelným úkonem udělali rovnítko mezi obydlím a provozní místností.
Také zajištění dokladů či pc v bytě daňového subjektu je v souladu se zákonem, neboť jako adresu podnikání má uvedenu adresu v místě bydliště.
Při svém rozhodování zvažte argumenty, které tu vznesl 1234. Jsou nepříjemné, ale neumím je vyvrátit.
Pokud se bavíme o tom, zda právo na vstup do obydlí existuje můžete se přesvědčit na stránkách NSS. Např. v 5 Afs 30/2004-60 uvádí:
"Podle § 15 daňového řádu upravujícího místní šetření je správce daně oprávněn v souvislosti s daňovým řízením provádět místní šetření jak u subjektu daně, tak i u jiných osob. Pracovník správce daně má v době přiměřené předmětu šetření, zejména v době provozu, právo na přístup do každé provozní budovy, místnosti a místa, včetně dopravních prostředků a přepravních obalů, k účetním písemnostem, záznamům a informacím na technických nosičích dat v rozsahu nezbytně nutném pro dosažení účelu podle tohoto zákona. Toto právo má též, jde-li o obydlí, které daňový subjekt užívá rovněž pro podnikání."
Pokud se bavíme o tom, zda se někdo dozví zda v bytě podnikáte, je to něco jiného, ale právo objektivně existuje.
Nad rámec příspěvku 1234 upozorňuji na možnou úpravu ve stanovách družstva, podle které Vám může hrozit postih za neoprávněné podnikání v bytě. Souhlas uděluje majitel (družstvo) a nikoliv nájemník (rodiče) - pokud není ve stanovách upraveno jinak.
Pokud začínáte s podnikáním, vždy se ptejte podle jakého předpisu musíte či nesmíte něco dělat. Zkušenosti z praxe "já to tak dělám a nic se nestalo" mohou být vodítkem jen do určité míry.
Hezký den!
Takže policajta bez soudního příkazu do bytu pustit nemusím, ale finančáka na místní šetření pustit musím ?!?! Jen proto, že u FO je sídlem podnikání jeho vlastní obydlí ?!?!
To abych měla pořád uklizíno,že ? :))))
Já to říkám furt, že v tomhle státě si každý dělá co chce ! Na to se střízlivýma očima nedá dívat!
To se nám to pěkně rozjelo. Zkusím ještě něco dodat.
1. Podnikatel nemusí mít žádnou provozovnu, tu povinnost mu nikdo neukládá.
2. Provozovna je něco jiného než místo podnikání, to je jen adresa podnikatele.
3.Nikde není stanoveno, že k tomu, abych si něco doma šudlal na PC potřebuji souhlas BD, to platí jen u provozovny, ale tu BD v bytě nikdy nepovolí, takže ji tam nelze zřídit.
4. Tu svoji živnost- poradenství, vedení účto apod. můžu dělat v bytě, nebo ve sklepě, nebo na chatě, nebo na přenos.PC v autě, nebo jezdit za klienty.
5. Citace zákona je v pořádku, ale jaká je vynutitelnost vpuštění prac. FÚ do bytu? Jen ta, že se buď dobrovolně dohodneme, že přjde, nebo že mu vše, co chce, přinesu na FÚ, nebo když nepředložím a nevpustím, tak vyřadí třeba z nákladů některé položky, které mu neprokáži nebo dodaní nebo já nevím, co ještě. Jedině soud může v tomto případě nařídit...
6. Nikde není stanoveno, že svou žinost musím provozovat v místě podnikání, tedy na trvalé adrese.
Budeme se těšit na další reakce a názory.
Díky, pájo, vyjádřil jste přesně to, co se snažím i já méně šikovně než vy :-). Ještě že vás tady máme, s takovým dost zásadním bludem, kerý se tady šíří, by nebylo dobré se smiřovat. Jana F.
vynutitelnost? vím o případech, kdy za asistence ozbrojených složek "dobrovolně" pustil i ten, co dříve nechtěl. ale to jsou výjimečné případy, kdy je třeba např. zabavit pc či doklady.
spíš pokud vím to jde řešit sankčním postihem.
soud s tím nemá co dělat. povinnost poplatníka pustit fú do obydlí, pokud v něm podniká, je zcela jasně zakotvena v zákoně.
a že tam podniká prohlašuje už tím, že uvedl v žl jako místo podnikání bydliště.
s provozovnou je ten problém, že vy si provozovnu představujete jako samostatný prostor vyčleněný a označený pro podnikání. ale žz o provozovně mluví jinak.
Lidi volí poslance, poslanci schvalují zákony, já ze zákonů pouze cituji. :-))
Samozřejmě toto právo má pracovník FÚ pouze v rámci nějakého daňového řízení. A to je asi jediná šance jak se bránit, že daňové řízení je nezákonné. Opět viz judikatura NSS.
Obecně se domnívám, že mezi podnikateli je trestuhodně malá povědomost o ZSDP. A přitom se na základě ZSDP dá často zcela zásadním způsobem prohrát i vyhrát. Když už hmotněprávně je to tak, jak to je. :-))
P.S.
Co jste si otevřela pro lepší pohled na svět? :-))
Nevěřím tomu, že má FÚ právo vniknout do bytu pouze na základě toho, že je na ŽL uvedeno bydliště jako "místo podnikání". Je to něco jiného, než "místo, kde se podniká"(§ 15 a 16 ZSDP). Toť vše.
Nevím, jaké argumenty 1234 by se měly vyvracet. Naopak by se měly hledat argumenty pro tvrzení, že "místo podnikání"(v ŽL) je totéž, co "místo, kde se podniká" (skutečně). Jana F.
Mně spíš straší ten §15/2.
A taky mně straší p.1234. Proč nás strašíte těmi bezpečnostními složkami ? To bylo u Krejčíře,ne? Takové strašení poctivého národa ! "Ruky hore, gatě dole" !
Nevím,jestli se tomu mám smát nebo nad tím lomit rukama.
já vás nestraším. ale když tu někdo tvrdí, že povinnost daná zákonem není nijak vymahatelná, to mám být zticha, když to není pravda? vždyť se to může opakovaně (do doby splnění - tj. vpuštění do bytu) pokutovat a může pokuta dosáhnout celkem dost velkejch rozměrů. představte si, že k vám příjde berňák, a vy na základě ujištění x lidí z bc ho nepustíte a vyhodíte ho. následně vám dojde pokuta 10 000,-Kč. komu budete pak nadávat? těm co vám suverénně tvrdí, že místo podnikání je naprosto něco jiného než místo, kde podniká? těm, co tvrdí, že sankce a vymahatelnost je nulová? nebo těm, co ví, jak to podle zákona je a neozvali se?
(a u krejčíře nebyl berňák, ale policie na základě povolení domovní prohlídky:-)
>Dobrý den,
>
>chci začít podnikat jako živnostník v bytě svých
>rodičů. Nebudu mít žádný obchod nebo nic podobného, pouze
>povedu doma účetnictví. Bere se byt tedy jako
>provozovna?
ANO. Podle § 17/1 ŽZ se provozovnou rozumí prostor, v němž je živnost provozována.
Potřebuji souhlas vlastníka? Pokud ano, jsou to
>moji rodiče -členové družstva, nájemci bytu- nebo
>potřebuji souhlas bytového družstva?
ANO. Souhlas družstva, jednak podle § 17/2 ŽZ, jednak asi podle stanov družstva.
>A ještě prosím o ujasnění, jak mám označit tedy
>provozovnu? To si mám na dveře napsat IČO a v pokoji si
>vyvěsit živnostenský list? :-)
To řeší § 17/7 ŽZ.
Pokud jste takto položil otázku, nelze podle zákona jinak odpovědět.
Pokud poslechnete rady, aby jste uváděl nepravdivé údaje, je to na Vás. Samozřejmě můžete tvrdit, že zpracováváte účetnictví pouze u klientů (to lze u nich ověřit) nebo v autě na přenosném PC. Já bych se osobně při tomto tvrzení cítil blbě. :-))
Navíc budete mít problém s uplatněním řady nákladů.
Podle § 33/6 ZSDP musíte při registraci na FÚ sdělit "místo podnikání". Na nepravdivou informaci se podle mého názoru vztahuje sankce podle § 37 ZSDP.
Šťastnou ruku při volbě!
Dám tedy do placu ještě otázku.třeba pomůže k vyjasnění pojmů a situace.
Jaký je postup, když podnikatel provozuje živnost bez provozovny. Co kam bude hlásit, kde co bude označovat,kam budou chodit návštěvy nebo kontroly? Nebo myslíte, že každý musí mít provozovnu?
taky už končím. argumenty a odkazy na zákony jsem napsal. mě celkem nezajímá rozdíl mezi provozovnou a místem podnikání podle žz. v 337/92 je jasně psáno, že musí umožnit vstup i do obydlí, pokud v něm podniká. a pokud chcete tvrdit, že podniká ve vzduchoprázdnu (když doma ne a nemá ani žádnou jinou provozovnu nahlášenou), zkuste to. je pravda, že pokud nebudete mít v nákladech nic - ani počítač, ani šanony, papíry, kancelářské potřeby, a nic jiného, co nemůžete nosit po kapsách, možná s vámi někdo bude polemizovat. pro soudy dosud stačilo, že když nemá ohlášenou provozovnu, je u fyzické osoby místo podnikání její bydliště. howg:-)
K věci, prosím. To by byla jiná kapitola. Takže znovu: přesně jste definovala pojem "místo podnikání" pro účely ŽL. Ale skutečná místa, kde provozují svou živnost, jsou jinde. Je to tak, nebo není? Jana F.
>>povedu doma účetnictví. Bere se byt tedy jako
>>provozovna?
>
>ANO. Podle § 17/1 ŽZ se provozovnou rozumí prostor, v
>němž je živnost provozována.
J.F.: Promiňte, to je nesmysl. Ptala jsem se na to teď na ŽL, i když jsem to pochopitelně dávno předtím věděla: výslovně mi řekli, že sám fakt, že v bytě dělám účetnictví, nenaplňuje všechny ostatní podmínky pro označení bytu nebo jeho části jako provozovny.
>>Potřebuji souhlas vlastníka?
>
>ANO. Souhlas družstva, jednak podle § 17/2 ŽZ, jednak
>asi podle stanov družstva.
J.F. Promiňte, další nesmysl :-). Pro provozovnu souhlas vlastníka samozřejmě ano, pro místo podnikání uvedené na ŽL ne.
>
>>A ještě prosím o ujasnění, jak mám označit tedy
>>provozovnu? To si mám na dveře napsat IČO a v pokoji si
>>vyvěsit živnostenský list? :-)
>
>To řeší § 17/7 ŽZ.
J.F.: :-)))))))))))))))))
Mně tohle téma docela zaujalo. Tak bych se chtěla zeptat těch, kteří znají nějaké judikáty, týkající se toho nešťastného §15, zda již nebylo napadnuto toto ustanovení.
Neodporuje mým základním lidským právům či ústavě ? Je to zásah do soukromí, jak může být v tomto případě oddělen soukromý majetek od podnikatelského, kdo to posoudí ? Pracovník FÚ podle toho jak se vyspal ?
A tím, že budu hájit své soukromí se vystavuji sankcím ? Kde končí hranice soukromého a začíná hranice podnikatelská ?
Tahle otázka mne trápí víc než co je provozovna nebo místo podnikání.
P.S. Myslím si, že Pavel dal tazateli na jeho otázky celkem jasnou odpověď.
sice se opakuji, ale: pokud daňový subjekt uvedl jako místo podnikání své obydlí nebo používá toto obydlí též k podnikání, v tomto případě tam provedené místní šetření není v rozporu s porušením osobní svobody či porušením nedotknutelnosti obydlí či jiných lidských práv (např. ust. čl.12 odst.13 usnesení předsednictva ČNR o vyhlášení listiny základních práv a svobod - možná je i něco novějšího) protože svým dobrovolným nevynutitelným úkonem udělali rovnítko mezi obydlím a provozní místností.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 3. 2007 11:19
Dobrý den,
chci začít podnikat jako živnostník v bytě svých rodičů. Nebudu mít žádný obchod nebo nic podobného, pouze povedu doma účetnictví. Bere se byt tedy jako provozovna? Potřebuji souhlas vlastníka? Pokud ano, jsou to moji rodiče -členové družstva, nájemci bytu- nebo potřebuji souhlas bytového družstva?
A ještě prosím o ujasnění, jak mám označit tedy provozovnu? To si mám na dveře napsat IČO a v pokoji si vyvěsit živnostenský list? :-)
Všem děkuji za odpovědi
S pozdravem