Daň z příjmu FO za první rok vedení PÚ

• (neregistrovaný)

18. 3. 2007 12:18

Prosím všechny zkušené o radu, jak a kdy zaúčtovat vypočtenou daň
    z příjmů za rok 2006, kdy FO po přechodu z DE vedla PU. S převodem
    jsem se poprala díky diskuzím dobře ale tohle nevím. Když to naúčtuju
    do r. 2006, zkreslí se výsledovka i rozvaha, která se přikládá k přiznání.
    Můj dotaz se týká i doplatku SP a ZP za rok 2006. Děkuji všem za
    odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2007 13:17

oto (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmu FO za první rok vedení
      Na konci uděláte uzávěrku. Zjsitíte VH, upravíte na ZD a pak vypočtete daň, která bude nákladem roku 2006 (neuznatelný). V závěrce pak bude daň v závazcích na 341 v rozvaze. Ve výkazu zisku a ztráty je to položka Q ve zjednoduššeném rozsahu druhové členění. VH vykazujete jako čistý (disponibilní)

• 18. 3. 2007 14:02

Eva M. (neregistrovaný)

Ano, předpis daně z příjmů se účtuje ještě do starého roku. U individuálního podnikatele zaúčtujete 591/341 k 31/12.
      K doplatku SP a ZP vám neodpovím přesně, protože přístupy k účtování se různí. Záleží na tom, jak v průběhu roku účtujete zálohy.

• 18. 3. 2007 14:07

Hela (neregistrovaný)

Připojím se do diskuze..doplatek SP a ZP účtuji až s datem,kdy podávám přehledy.Tzn.,příp.doplatek je výdajem roku, ve kterém dojde k jeho uhrazení.V případě,že by jste chtěla účtovat o doplatku v roce,za které přehledy zpracováváte, i to je možné, ale uznatelným výdajem je jen v případě, že dojde k jeho úhradě do 31.1.následujícího roku.Co se týče zaúčtování DzP,došla jsem k HV,vypočetla daň,zaúčtovala k datu 31.12. na ú591/341.Na příl.1 uvedla HV,v tab.E pak jako nedaňový náklad o tuto daň zvýšila ZD (krom dalších položek,které nefigurovaly v HV a o které jsem ZD upravovala-1.rok přechodu na PÚ)...Prosím p.Otu o konzultaci.Předem moc děkuji

• 18. 3. 2007 18:22

Oto (neregistrovaný)

Nějak nevím jak se poprat s Vaší dotazem na konzultaci. Řeknu to narovinu. Položte otázku :-) nějak z toho nedovedu vylovit nač se ptáte. Nezlobte se :-)

• 18. 3. 2007 19:15

Hela (neregistrovaný)

Omlouvám se za chybnou verbální formulaci,v podstatě nešlo ani tak o žádný dotaz, jako o vyjádření,zda jsem postupovala správně.Z Vaší první odpovědi jsem usoudila,že máte zkušenost ohl.vedení PÚ u FO OSVČ ,závěrky a zaúčtování...také jsem to dělala za r.2006 poprvé s dopadem z přechodu na PÚ jako p.tazatelka.Dík převelice..

• 18. 3. 2007 22:25

oto (neregistrovaný)

Myslím, že Váš postup neni úplně "logický" avšak dle mého mínění, by nemělo dojít k žádné chybě. Berte daňové přiznání jako akt při kterém vypočítáte daňovou povinnost, čili do přílohy jedna uvedete VH hrubý, prostě 6xx-5xx, upravýte o neuznatelné náklady a výnosy v tabulce E a na konci vám vyjde daň, kterou si zaúčtujete na 591/341 k 31.12. a po té, převedete na účty 702 a 710, kde bude zisk figurovat jako rozdílová veličina a bude již čistý-zdaněný-disponibilní. Předem upozorňuji, že všechny tyto informace se týkají uzávěrky a závěrky obecně, bez návaznosti přechod z DE na PÚ, s tím totiž nemám zkušenosti. Případně můžeme naši komunikaci přesunout na elektronickou poštu -> ladislav.kadlec@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).