Dotace od státu - zdaň. příjem?

• (neregistrovaný)

19. 3. 2007 10:17

Jedná se o dotace od úřadu práce pro zřízení pracovního místa OSVČ (aby mohl začít podnikat). Kdo má prosím zkušenost. Ve smlouvě není přesně určeno, že má pořídit HIM, což je podle mě samozřejmé, že ve většině případů to tak je. V zákoně o Dani z příjmů §4 od 1) t) se pravděpodobně jedná jen o dotace pořízení hmotné investice. a co ostatní dotace od státu? Je nelogiceké, aby stát dal peníze a hned si zase zpět inkasoval daň. V začátku podnikání chce stát pomoci a vzápětí podnikatele zrujnuje daní. To by nikdo takovou dotaci ani nechtěl. V diskuzním fóru se hodně lidí vyjadřuje tak, že je třeba zaplatit daň, tedy dotaci účtovat (vést) daňově. Zřízení prac. místa není hned, podnikatel často dostane koncem roku dotaci, ještě ani nestihne mít příjmy a už musí zaplatit třeba ze 70 000 Kč daň. Prosím, o co se opřít (zákony - kde?). Ve smlouvě se jen uvedeno, že se jedná op zákon 218 a o zdanění se mluví spíše v rámce nesplnění podmínek smlouvy po určitém termínu. Děkuji i za ty , kteří se na to neustále ptají.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2007 15:18

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: dotace od státu - zdaň. příjem?
      Obecně- dotace je nedaněný příjem v případě , že je poskytnuta na pořízení dlouhodobého majetku, a zdaňuje se v případě, že je určena na krytí nákladů- např.na část mzdy nového zaměstnance. Poskytovatel by měl říct na co je určena a od toho se odvíjí daňový režim. Ve vašem případě by to mohlo být obojí, takže byste mohl mít problém. Měl byste si sepsat na co jste vynaložil tuto dotaci- jestli jste koupil nějaké stroje nebo vybavení kanceláře apod. a jak jste to zaúčtoval, jestli do daňových nákladů nebo ne- a podle toho dotace bude příjem zdaněný nebo ne. Výsledek by měl být daňově neutrální.

• 20. 3. 2007 15:30

Iveta (neregistrovaný)

Přesně tak jsem to naštěstí udělala, moc děkuji za Vaši ochotu pomoci. jsem moc vděčná. Děkuji.

• 29. 3. 2007 23:40

Jiřka (neregistrovaný)

Nevíte prosím jak zaúčtovat příjem dotace v Pú? Dala jsem to na 648, ale to je daňový účet a netuším jak to dostat ze základu daně? V DP?

• 30. 3. 2007 12:04

Iveta (neregistrovaný)

No, záleží na programu, někdy je tam volba v číselníku účtové osnovy při tvorbě analyt. účtů danově a nedaňově. Ve sjetinách se to přesně vykáže, jak to chtějí v daňovém přiznání v příloze uvést a taky se to tak uvede, takže to na konci roku nemusíme v účetnictví tvrdě hledat. Podobně jako účty celé např. reprezentace - ty by se takto měly automaticky vykazovat v programu. Pokud ne, musíme si tyto účty ručně v daňovém přiznání odečíst-v příloze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).