Re: Jeden kurz na celou služebku ??
Já ano a doufám, že je to správně. Pokud jsou výdajové doklady s různým datem a nemám k dispozici doklad o směně, tak je těch kurzů víc. Vyhledám si u ČNB každý den zvlášť. Ale nechápu, proč bych měla přepočítávat něco tak a jiné onak. Ale je fakt, že u nás je všechno možné. :o)
Re: Jeden kurz na celou služebku ??
>>>>Prosím o radu, pokud pracovník nedostane zálohu na
>>>>zahraniční služební cestu. Pak dodá doklad o přepočtu
>>>>Kč
>>>>na cizí měnu?
>>>>Jakým kurzem přepočítám stravné a jakým náklady na
>>>>cestě (PHM,ubytování,...) Mám vzít kurz počátku sl.
>>>>cesty
>>>>z ČNB nebo kurz pro přepočet měny?
>>>>Prý se používají pro stravné jiné kurzy než pro
>>>>náklady na služení ceště (PHM,ubytování). Jak
>>>>přepočítáváte
>>>>Vy?
>>>
>>>Používám jednotlivé denní kurzy ČNB, pokud nemám
>>>doklad o směně CZK NA EU s uvedeným kurzem,
>>>vztahujícím se
>>>k dané "služebce".
>>
>>A přepočítáváte jedním kurzem (buď denní ČNB nebo
>>doklad o směně) celou služebku? Stravné i vedl.
>>náklady?
>>(PHM, ubytování..)?
>Je nutno postupovat dle § 183 a 184 zákoníku práce.
>
Re: Právě nevím, zda je to dobře ??
Dočetla jsem se v knížce cestovné pro rok 2007 něco takového, že musím rozlišovat kurz pro stravné a kurz pro náklady spojené s cestou, ale moc jsem tomu nerozuměla, proto se ptám, jak to kdo dělá. Už se ptám po několikáté, ale nikdo mi neodpovídá, Vy jste první. A co stravné za několik dní, to počítáte také kurzem každého dne? Já to počítám buď datem nástupu na sl.cestu nebo kurzem směny nebo kurzem poskytnutí zálohy (pokud je poskytnuta). Ale přepočítávám tímto kurzem celý cesťák!!! :(((( Tak nevím, asi to dělám blbě!!!!
Nevím, co jste se dočetla, ale dle mého názoru (a byla jsem na školení JUDr Salačové) se v tomto ohledu nic nezměnilo a cesťák se přepočítává jedním kurzem jaio dříve.
Pokud byla poskytnuta záloha - doloženým kurzem z dokladu o směně v zahraničí nebo kurzem ČNB dne poskytnutí zálohy (zde je změna-dříve kurz dne určení výše zálohy). Pokud nebyla poskytnuta záloha (není už nutně povinnost, pokud zaměstnanec souhlasí), kurzem dne nástupu na cestu.
Jiná věc je, jakým kurzem si zadáte do účetnictví, ale tam asi dotaz nesměřoval.
Re: A do účetnictví si zadám jiným ?
Dle kurzů uvedených v ZP vyúčtujete cesťák ve vztahu k zaměstnanci (ano, já tím stejným kurzem přepočítávám i tzv. nutné vedlejší výdaje - naftu, parkovné,...). Jakým kurzem do účetnictví byste měla mít stanoveno ve směrnici (já mám pro zjednodušení, že stejným, abych se vyhnula kurz.rozdílům, ale může být např. kurzem užívaným k okamžiku uskutečnění účetního případu apod.). V žádném případě nepoužívám více kurzů pro jednu cestu.
Re: A do účetnictví si zadám jiným ?
Pokud na SC je poskytnuta záloha, použije se kurz dle ČNB ze dne vyplacení zálohy , tímto se kurzem se i vyúčtují veškeré cestovní náhrady -stravné, ubytování, taxi, parkovné,...
Pokud záloha nebyla vyplacena , použije se kurz ze dne nástupu na SC a ten se opět použije pro veškeré výdaje
Trochu jsem se odmlčela. Já přepočítávám každý den podle ČNB. A náklady vedu po jednotlivých položkách. Rozlišuji i takové blbosti, jako je sauna. To do daňových nákladů samozřejmě nejde, ale když je na to doklad .... To si hradí zaměstnanec sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2007 12:32
Prosím o radu, pokud pracovník nedostane zálohu na zahraniční služební cestu. Pak dodá doklad o přepočtu Kč na cizí měnu?
Jakým kurzem přepočítám stravné a jakým náklady na cestě (PHM,ubytování,...) Mám vzít kurz počátku sl. cesty z ČNB nebo kurz pro přepočet měny?
Prý se používají pro stravné jiné kurzy než pro náklady na služení ceště (PHM,ubytování). Jak přepočítáváte Vy?