Nemocenská OSVČ 2011

• (neregistrovaný)

5. 1. 2011 17:20

V červenci 2010 jsem dokončila VŠ a pak jsem až do konce září byla vedena na úředu práce. Po celou tuto dobu jsem nebyla důchodově ani nemocensky pojištěna. Od 1.10.2010 jsem začala podnikat jako OSVČ. Dne 25.10.2010 jsem podala přihlášku k důchodovému a i nemocenskému pojištění jako OSVČ. Na důchodové pojištění jsem zaplatila za měsíc říjen a listopad 2010 každý měsíc 1731 Kč. Na nemocenské pojištění jsem za říjen a listopad platila měsíčně 1008 Kč. Vzhledem k nynějšímu mému zdravotnímu stavu výhledově budu muset uvažovat o hospitalizaci. Vím, že na nemocenské dávky mám nárok až na základě PN vystavené od 26.1.2011. Zajímá mě tedy, z jakého vyměřovacího základu by se mi v tomto konkrétním případě nemocenská vypočítávala a jakou částku bych měla uhradit za měsíc prosinec 2010 a leden 2011 na nemocenské a důchodové, abych neztratila možnost pobírat nejvyšší nemocenské dávky.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2011 19:07

autorka

Dobrý den,

nemám pro Vás příjemnou odpověď. Za říjen až prosinec si můžete zaplatit maximální částku nemocenského, tj. cca 1008 Kč. Ovšem od ledna 2011 je situace jiná. Minimálnímu vyměřovacímu základu na důchodové pojištění (což je Váš případ) odpovídá částka zálohy na nemocenské ve výši 92 Kč měsíčně. Pokud si budete i nadále platit více, bude tato částka považována za přeplatek. Navýšit se dá pouze se současným navýšením vyměřovacího základu na důchodové pojištění, což se ale bohužel vzhledem k výši nemocenských dávek  nevyplatí.

Předplácení nemocenských dávek OSVČ bohužel s novým rokem skončilo.  Více v článku:  http://www.podnikatel.cz/clanky/osvc-a-zmeny-v-nemocenskem-pojisteni-2011/

Dagmar Kučerová   :'(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).