Re: Kurz na přijaté faktuře
No nevím jestli to myslí mě po dnešní kontrole na OSSZ , ale já bych účtovala fakturu došlou .../321 v české měně například 1000
pak platím z účtu a zaplatím v EU ale moje banka mi to odečte stejně v Kč je to tak?? nebo má devizový účet???
Takže zaplatím přibližně 36 EURA ale moje banka mi odečte pouze přepočtenou Kč to je například jsem zaplatila 995 nebo 1010 Kč dle kurzu a tak účtuji o kurzovým rozdílu u faktury bud ztrátu nebo zisk? Připadne mi to logické.Je to tak??
Musím evidovat i v EUR, protože mi dojde uhrazena na dev.účet v EUR. Trochu mně jen zmátlo, že mají použitý jiný kurz přepočtu než používáme my. Kurzové rozdíly jsou mi jasné.
Jelikož používáme jiný kurz přepočtu, tak by mi vyšla jiná částka DPH, ale já si můžu podle ZDPH uplatnit pouze částku, kterou mi vypsali na DD. Je jen otázkou jestli budu to DPH uplatňovat ve svém přepočtu nebo v jejich přepočtu. Teď jsem si vyhrabala svou chytrou knížku a čučím do ní a zjišťuji, že jsou dokonce 4 varianty jak tuto fa přijatou propočítat a zaúčtovat. Tak, teď jsem úplně v koncích.
.
>
>Musím evidovat i v EUR, protože mi dojde uhrazena na
>dev.účet v EUR. Trochu mně jen zmátlo, že mají použitý
>jiný kurz přepočtu než používáme my. Kurzové rozdíly
>jsou mi jasné.
>Jelikož používáme jiný kurz přepočtu, tak by mi vyšla
>jiná částka DPH, ale já si můžu podle ZDPH uplatnit
>pouze částku, kterou mi vypsali na DD. Je jen otázkou
>jestli budu to DPH uplatňovat ve svém přepočtu nebo v
>jejich přepočtu. Teď jsem si vyhrabala svou chytrou
>knížku a čučím do ní a zjišťuji, že jsou dokonce 4
>varianty jak tuto fa přijatou propočítat a zaúčtovat. Tak,
>teď jsem úplně v koncích.
Pokud je to v EUR je to o něčem jiném, ale já bych používala kurz datumu vystavení faktury =DZUP, beru obráceně, chodí mi faktrury ze Slovenska, já přepočtu kurzem vystavení = DZUP a pak platím opět kurzem odečtu z účtu, a účtuji pak rozdíly.Já bych se asi jejich kurzem neřídila. Ale pokud je to faktura od nás ČR určitě by jste měli mít stejný kurz pokud nepoužíváte pevný. já používám vždy kurz CNB ale vždy den operace. Nepoužívám pevný kurz. Možná to je právě ten rozdíl mezi Vámi, Vy používáte denní oni pevný a nebo obráceně.Mohu se zeptat co to mátě za chytrou knížku v které čtete??
Mám dvě velmi užitečné knihy. Jelikož chodím pravidelně na školení, která pořádá jedna firma (akreditovaný člen Asociace pro poradenství v podnikání), tak dostáváme i různé publikace. Tyto dvě knihy ale nejsou volně prodejné, protože je zpracovaly lektorky. Jedna je o DPH-po vstupu do EU a druhá je o účtování vybraných účetních případů ve vazbě na DPH. Jsou v nich příklady, komentáře psané srozumitelnou řečí včetně všech odkazů na § a odstavce ZDPH a jsou sestaveny podle témat. Bez nich bych byla ztracena. Zatím mně nezklamaly.
S tím KR máte pravdu. Já používám denní, oni asi pevný měsíční. Zatím jsem zaúčtovala podle jejich Kč.
Zatím jsem měla jen případy, kdy měli stejný kurz jako my, nebo dokonce vystavili fa jen v EUR. Inu, člověk se má pořád co učit.
>
>Mám dvě velmi užitečné knihy. Jelikož chodím
>pravidelně na školení, která pořádá jedna firma (akreditovaný
>člen Asociace pro poradenství v podnikání), tak
>dostáváme i různé publikace. Tyto dvě knihy ale nejsou volně
>prodejné, protože je zpracovaly lektorky. Jedna je o
>DPH-po vstupu do EU a druhá je o účtování vybraných
>účetních případů ve vazbě na DPH. Jsou v nich příklady,
>komentáře psané srozumitelnou řečí včetně všech odkazů
>na § a odstavce ZDPH a jsou sestaveny podle témat. Bez
>nich bych byla ztracena. Zatím mně nezklamaly.
>
>S tím KR máte pravdu. Já používám denní, oni asi pevný
>měsíční. Zatím jsem zaúčtovala podle jejich Kč.
>Zatím jsem měla jen případy, kdy měli stejný kurz jako
>my, nebo dokonce vystavili fa jen v EUR. Inu, člověk
>se má pořád co učit.
Fa vystavená jen v EUR je nepřípustná, není v souladu s § 26/1 o DPH.Na tuzemské fo musí být základ daně a daň vždy i v české měně.
>
--------
Správně byste si měla přepočíst fakturu kurzem, který je pro Vás platný dnem uskutečnění účetního případu. Kdybyste ale v tom použila Váš kurz, musela byste vést dvojí evidenci - protože nárok na uplatnění DPH na vstupu máte jen ve výši DPH na došlé faktuře (kurzem dodavatele)
Ale jestli si do směrnice uvedete, že u přijatých tuzemských faktur v měně ňa kterých je vyčíslená daň v CZK budete používat pro přepočetpro účetnictví kurz dodavatele uvedený na faktuře nic Vám v tom nebrání.
Toto právě též řeším, ale jsem z toho jelen. Mám fa od českého dodavatele, pro českého odběratele, platba v EUR. Na fa je samozřejmě vyčísleno i v Kč. Jenže! Je použitý pevný kurz. Nevím ale nyní jak v přiznání k dph. Dle §4/odst.4 zdph je uvedeno, že pro přepočet cizí měny se použije kurz ČNB k DUZP. Tento dazum je ale úplně jiný než ten pevný??? Co tedy použiji do dph? Mám jak fakturu vydanou tímto způsobem, tak faktury přijaté (převzala jsem právě účetnictví po kolegini, které se na to již zeptat nemohu). Měla jsem za to, že do dph provedu přpočet dle zákona a toto uplatním jak u uskutečněných tak případně při přijatých, ale to jsou pak na obou stranách velké rozdíly, jak to tedy řešíte? Děkuji!
dobrý den,
řeším právě stejný problém a hledala jsem v diskuzi, jestli už to někdo neřešil a narazila jsem na vás. Dejte mi prosím vědět, jak jste to teda nakonec udělala? Mám totiž fakturu od tuzemského dodavatele v EUR a dole mám vyčísleno ZD a daň v Kč, ale nemají kurzem ČNB, nýbrž svým kurzem. Jak to tedy mám dát do UCE? Zadat v EUR a k tomu ten kurz co tam mají oni?
díky moc
už jsem myslela, že jsem v té radosti u tuzemských faktur v EUR sama, a koukám že ne.... taky se s tím peru, a aby toho nebylo málo, tak jsem ještě měla i zálohu .... kdybych mohla, tak bych vraždila, jako by ke štěstí nestačily zahraniční faktury.... díky za rady. Celkem chápu proč kurz který mají oni - ať je to v jaké měně se chce, přeci jenom musíme účtovat v Kč a jde o klasickou tuzemskou fakturu - takže jen to DPH co oni odvedou si my můžeme uplatnit. Kdyby ty kurzy byly jiné, tak by taky stát mohl prodělat. To mě napadá jako vysvětlení proč....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2007 16:53
Mám před sebou fakturu od českého dodavatele, platba bude EUR.
Na této faktuře uvedl dodavatel i výpočet ZD a DPH a celkové částky v Kč. Přepočet má však udělaný jiným kurzem než používáme my. Jakým kurzem mám zaúčtovat, asi jejich, kvůli výši DPH ?