Dobrý den,
pokud jste koupil počítač tzv. na IČO, jedná se o koupi podle obchodního zákoníku. Tudíž je postaven na smluvním principu. Nemůžete se dovolávat stejných práv jako spotřebitel podle občanského zákoníku. Pro Vás platí pravidla uvedená zde: http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-513-1991-sb-obchodni-zakonik/cast-treti-hlava-ii/
Podstatný je přitom § 436:
Je-li dodáním zboží s vadami porušena smlouva podstatným způsobem (§ 345 odst. 2), může kupující:
a) požadovat odstranění vad dodáním náhradního zboží za zboží vadné, dodání chybějícího zboží a požadovat odstranění právních vad,
b) požadovat odstranění vad opravou zboží, jestliže vady jsou opravitelné,
c) požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.
Rozdíl mezi obchodním a občanským zákoníkem popisuje článek: http://www.podnikatel.cz/clanky/reklamace-obcansky-nebo-obchodni-zakonik/
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2011 19:08
Chtěl jsem poprosit o radu.
Stejný dotaz jsem poslal na web ochrany spotřebitelů, tam mi ale pouze napsali, že jsem živnostník, a že se tím nezabývají.
Jsem OSVČ bez zaměstnanců a nemohu si dovolit žádné advokáty.
Ještě jednou děkuji , bude-li to možné, za radu.
Z obchodního zákoníku taky ničemu nerozumím.
Dotaz:
Docela poslouchám pořady, kde se radí spotřebitelům. Myslel jsem, že jsem připraven na vyřízení reklamace, ale narazil jsem a nevím jak dál.
Jsem OSVČ.
Koupil jsem si v obchodě ALZA přes internet netobook MSI .
Poprvním zapnutí počítače se počítač seknul.
Potom zhruba z 30 zapnutí se 25 x seknul, aniž bych na něm pracoval. Je pouze zaplý, zhruba po 2m30s se počítač sekne a nejde s ním pracovat.
Šel jsem reklamovat počítač do kamenného obchodu v Holešovicích.
Tam se podívali na fakturu a řekli mi, že jsem koupil počítač na IČO, tak musím reklamovat přes internet , kdy si přijede pro notebook přepravní služba.
Tak jsem učinil již 3x. Vždy bylo opraveno a posláno zpět.
Po 3 opravě jsem poslal manželku, aby zkusila zajít do reklamací v Alze. Vybavil jsem ji vytisklou radou ze stránek spotrebitele.info
"Peníze můžete požadovat pokud prodejce uzná vadu jako neopravitelnou, nebo při třetí stejné,či čtvrté různé, prodejcem uznané vadě.
Jedná se o § 622 odstavec 2 občanského zákoníku."
Nejdříve se s ní nechtěli bavit, když trochu zvýšila hlas, tak zavolali hlavního technika. Řekl, že musí notebook odeslat do opravny, jestli uznají opravu.
Počítač dorazil, ale opět se seknul, aniž bych na něm něco pracoval.
Již si nevím rady .
Počitač jsem koupil 2.9.2010 a ještě jsem na něm nemohl pracovat.
Buď je na cestě do opravny, nebo ho zapínam s videokamerou, abych si nahrával závadu.
Nahranou 3 x závadu jsem také poslal do opravny, aby mohli lépe vadu identifikovat.
Bohužel to nepomohlo.Po 4 návratu opět se seknul .Mám nahrané.
Chtěl jsem poprosit, jestli je mi můžete poradit nějaký postup.
Platí jiné podmínky při reklamci při koupi na IČO ?
Jsou mi povinni již vyměnit počítač, nebo vrátit peníze?
Jak se pozná, jestli je uznána reklamace?
Jak postupovat a argumentovat?
Na vyžádání pošlu dokumentaci.
Děkuji
kurovky@mujbox.cz
tel.: 775213161