Re: leasing a přechod na %
V roce 2007 nemůžete uplatnit výdaje %, protože pak nemát e obchodní majetek a nezařadila by jste auto do obch. majetku po skončení leasingu, tím by jste nesplnila podmínku uplatnění leasingu a všechny splátky nájemného které jste kdy uplatnila by byly nedaňové
Řešení na tento problém jsem slyšela, tak prodávám jak jsem koupila:
Je třeba vést daňovou evidenci, auto vložit do obchodního majetku.
To, že se nakonec rozhodnete uplatnit výdaje % z příjmů s tím nesouvisí.
Problém by byl, kdyby nebyla daňová evidence vedena, pouze evidence příjmů (jak je povinnosti při uplatňování %).
Takhle je to prý v pořádku. Sama jsem zvědavá na další názory.
Od roku 2008 je už paušál možný.
K názoru daň evidence: řešili jsme to i s FŘ kam spadáme.
Pokud vedete v průběhu roku "daň. evidenci"- daň. evidencí ve smyslu zákona o daních z příjmů se to stává v momentě uplatnění skutečných výdajů a podání takto DAP. Pokud uplatníte výdaje %, vedla jste v průběhu roku "evidenci", která mohla vykazovat znaky daň.evidence, ale o daň. evidenci se nejdnalo. Jiný případ je pokud musíte ze zákona účtovat, ale výdaje si uplatníte %.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2007 14:48
v lednu 2007 mně skončil leasing na auto, splátky jsem dávala celou dobu do výdajů / daň. evidence/ a uvažuji v r.2007 o výdajích %, musím v DP za rok 2006 mimo pohledávek dodanit hodnotu auta? nebo můžu vůbec použít za 2007 paušál, když tím vlastně nebudu moct vložit auto do majetku firmy? předem děkuji