Re: Zaokrouhlovani HM pri nemoci
Ten výpočet je přeci daleko komplikovanější, trochu stručněji:
1. Vypočtu denní průměr (suma hrubé mzdy/počtem kalendářních dnů za posledních 12 měsíců před začátkem nemoci)
2. Musím vypočítat redukovaný denní průměr (jsou dva, prvních 14 dnů je trochu nižší vlivem redukce na 90% do první redukční hranice). Tyto částky zaokrouhluju na koruny nahoru
3. Vypočtu denní dávku jako násobek redukovaného denního průměru a sazby. První 3 dny je 25%, pak 69%. Částka za den se zaokrouhluje na celé koruny nahoru
4. Vypočtu nemocenskou pronásobením denní sazby a počtem dnů.
Poznámka: V nemocenské se pořád jede v kalendářních dnech, žádné pracovní.
Re: Zaokrouhlovani HM pri nemoci
Tak to asi neco delam spatne jiz par let a socialce ani zdravotni pojistovne to nevadi.
Mam zamestnance na minimalni mzdu, ted 8000,- V pripade nemoci 8000,- vydelim poctem pracovnich dni v danem mesici vcetne pripadnych svatku. Vyjde mi napr. 350,- coz je denni mzda. Tou vynasobim pocet odpracovanych dni v danem mesici, napr. 14. Takze mi vyjde ze ma HM 4900,- Z toho pak vypoctu odvody, dan a cistou mzdu.
To opravdu delam nekolik let chybu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2007 20:51
Dobry vecer, zamestnanec byl nemocen a kdyz vydelim HM poctem pracovnich dni tak mi vyjde 363,636363636363 na den. Mam to zaokrouhlit na 364 a vnasobit to poctem odpracovanych dni, nebo mam zaokrouhlit az vyslednou castku? Rozdil je asi 6,-Kc
Dekuji, Pavel