Ještě jednou SP, ZP vedlejší činnost :o(

• (neregistrovaný)

21. 3. 2007 23:38

Pročítala jsem zpětně všechno, co tu již bylo napsáno a jsem z toho úplně vedle, proto moc prosím o radu k tomuto konkrétnímu příkladu:

OSVČ s příjmy - výdaje 13.000,-- měla současně příjem ze ZČ 30.000,-- (za 3 měsíce), 1 měsíc pobírala nemocenskou, 6 měsíců mateřskou a 2 měsíce RP. Činnost nepřerušila... Můžete mi, prosím, někdo vysvětlit, kdy byla vedlejší a kdy hlavní pro SP a ZP? Čím víc hledám, tím víc z toho blbnu... Předem děkuju za radu!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2007 11:24

Lina (neregistrovaný)

Re: Ještě jednou SP, ZP vedlejší činnost
      xxxxxxxxxxxxxx
      Nezoufejte, taky nevím, která bije...proto raději "citát" ze stránky www.cssz.cz
      Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ v kalendářním roce:

vykonávala zaměstnání a příjem ze zaměstnání, kterého v tomto roce dosáhla, činí alespoň dvanáctinásobek minimální mzdy platné k 1.lednu kalendářního roku, za který se účast OSVČ na pojištění posuzuje. Příjmem se rozumí vyměřovací základ pro odvod pojistného zaměstnanců dosažený v kalendářním roce, za který se účast pojištění OSVČ posuzuje a dávky nemocenského pojištění, které byly do tohoto roku zúčtovány.
      Rodičák = OSVČ vedlejší
      takže jedině zjistit, jak to bylo s příjmem ze zaměstnání + nemocenské dávky, což je i peněžitá pomoc v mateřství ...
      já bych to viděla asi takto:
      od počátku roku do konce peněžité podpory v mateřství, tj. 10 měsíců x 7570,- = 75.700,..takový příjem byste měla dosáhnout, aby Vás považovali za vedlejší, musíte to doložit potvrzením ze zaměstnání, případně ještě ze správy soc. zabezpečení pokud Vám vyplácela mateřskou a pak doložit, že poslední dva měsíce pobíráte rodičovský příspěvek a mělo by to vyjít..

• 22. 3. 2007 20:17

dana (neregistrovaný)

Moc děkuju, že jste si s tím dala tu práci, odpoledne jsem ze zoufalství zavolala na zdravotku, paní mi nakonec vysvětlila, že OSVČ byla po celý rok vedlejší, ale bude prý lepší osobně odevzdat přehled a zkonzultovat výsledek s jejich záznamy, protože záleží i na přesných termínech nástupu na nemocenskou, na mateřskou i rodičák... atd...atd... Myslím, že v tom mají hokej i oni sami :o)
      Tak přehledy vyplním jak nejlépe umím a pak se uvidí,
      ještě jednou vám moc děkuju.

• 23. 3. 2007 7:40

Lina (neregistrovaný)

xxxxxxx
      Není a co děkovat, já jsem ráda, že jste to nevzdala - a pokud můžete, zaběhněte si i na správu soc.zabezpečení, abyste nějaký detail neprošvihla,... mějte se moc hezky

• 23. 3. 2007 7:59

dana (neregistrovaný)

Re: Poděkování Lině
      xxxxxxxx
      Ještě mi to nedá, abych vám neodepsala...pročítala jsem zpětně spoustu rad na diskuzi a kdykoli jsem narazila na vaši odpověď, byla profesionální a povzbudivá, jste asi velmi pozitivní člověk :o)
      Ještě jednou děkuju i za podporu a přeju vám hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).