Pronajaté prostory a stav.úpravy.

• (neregistrovaný)

22. 3. 2007 11:20

Dobrý den, prosím o názor. Podnikatel má pronajatý nebyt.prostor. Nechal si namontovat vertik.žaluzie. Má to charakter stavebních úprav a mělo se oznámit pronajímateli? Já tvrdím že ano, podnikatel že ne, po skončení nájmu prý odmontuje a uvede prostor do původního stavu. Jak na to pohlížet?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2007 15:22

Helena (neregistrovaný)

Re: Pronajaté prostory a stav.úpravy.
      Já si myslím,že žaluzie nejsou stavební úpravy,to je místo záclon a to není stavební úprava,pokud by to byla stavební úprava,tak byste to museli nahlásit nejen majiteli ,ale i příslušnému stavebnímu úřadu

• 22. 3. 2007 15:31

Ivča (neregistrovaný)

Podle pokynu D-300 úplně na konci je uvedeno:
      "Nedílnou součástí stavebních děl je i technické vybavení stavebních děl, zahrnující např.:.............okenice, mříže, rolety, žaluzie, markýzy..."
      Takže podle toho bych řekla, že je to součástí budovy, takže je to TZH.

• 22. 3. 2007 16:08

Dana S (neregistrovaný)

Moc děkuju, právě tohle jsem dala panu podnikateli přečíst, ale on pořád argumentuje tím, že po skončení nájmu odstraní, uvede do původního stavu. Ach jo, teď jak se zachovat - dát do výdajů na jeho výslovné přání?

• 22. 3. 2007 16:29

Ivča (neregistrovaný)

V žádném případě! Pak by mohl argumentovat, že si myslí, že třeba v § 24 je daňově něco, co on si myslí, že je nedaňové nebo prostě naopak. Zákon je zákon, i když je to D-pokyn a tím se musí řídit, i když s tím nesouhlasí.
      Asi bych argumentovala s tím, že Vy máte odpovědnost za účetnictví, tak bych ho asi poslala na finančák, kde mu potvrdí, že tahle konkrétní stavební úprava není technické zhodnocení, a tudíž z toho nevyplývají povinnosti ohlášení atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).