Re: Účet 491
To slyším prvně. Resp. jsem se s tím ještě nesetkala. Když mi zakladatel zašle peníze tzv. na účet "413" - kapitálové dovybavení, tak musím platit daň darovací? To na základě jakého § ? Prosím o odpověď. Díky
Vklady na 413 a darovací daň!
Pro odpověď musíte do zákona o dani darovací, protože pro tu firmu je to DAR. Když to řeknu hodně zjednodušeně, tak dani darovací podléhá téměř všechno s výjimkou toho, co je od daně darovací osvobozeno. A osvobozeny jsou mj. vklady do základního jmění, tj. na účet 411 = co se zapisuje do obch.rejstříku. Takže pokud někdo vloží vklad do firmy, který se nezapisuje do OR, podléhá to darovací dani.
Změnila jsem nadpis, aby si toho všimlo víc lidí, protože se tady už nebavíme o účtu 491. Uvidíte, jestli se vám ještě někdo ozve. Ale v minulosti se to tady už parkrát probíralo, zkuste vyhledat v historii.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2007 9:46
Převzala jsem účetnictví s.r.o., které vzniklo 5/2006. Má dva společníky a zcela splacené ZJ. V účetnictví mají na účet 491 naúčtované další vklady majitelů do s.r.o., v loňském roce i v lednu 07. Majitelé mi sdělili, že chtějí vložit další peníze do s.r.o., ale nechtějí zvýšit ZJ. Z těchto svých vkladů prý mohou část uplatnit ke snízení daně z příjmu.
Podle mně to nejde, a pokud vím, mohou peníze do s.r.o. jenom půjčit - nebo zvýšit ZJ. Nemám vůbec spojení na jejich bývalou účetní. Můžou účtovat na 491? Měla bych opravovat i r. 2006?