Účet 491

• (neregistrovaný)

23. 3. 2007 9:46

Převzala jsem účetnictví s.r.o., které vzniklo 5/2006. Má dva společníky a zcela splacené ZJ. V účetnictví mají na účet 491 naúčtované další vklady majitelů do s.r.o., v loňském roce i v lednu 07. Majitelé mi sdělili, že chtějí vložit další peníze do s.r.o., ale nechtějí zvýšit ZJ. Z těchto svých vkladů prý mohou část uplatnit ke snízení daně z příjmu.
    Podle mně to nejde, a pokud vím, mohou peníze do s.r.o. jenom půjčit - nebo zvýšit ZJ. Nemám vůbec spojení na jejich bývalou účetní. Můžou účtovat na 491? Měla bych opravovat i r. 2006?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 3. 2007 10:15

MíšaB (neregistrovaný)

Re: Účet 491
      ...................................
      Máte pravdu vy. S.r.o. skutečně neúčtuje o účtu "491" Osobně bych přeúčtovala 491 na půjčky podnikatele a sepsala o tom smlouvu.

• 23. 3. 2007 10:27

Eva M. (neregistrovaný)

Souhlasím. Účet 491 se v SRO nepoužívá, ten se užívá jen v účetnictví individ.podnikatele. Takže buď přeúčtovat do půjček nebo to ještě lze dát na ostatní kapitálové vklady (účet 413), ale pozor, z toho by firma musela platit daň darovací.

• 23. 3. 2007 10:45

MíšaB (neregistrovaný)

To slyším prvně. Resp. jsem se s tím ještě nesetkala. Když mi zakladatel zašle peníze tzv. na účet "413" - kapitálové dovybavení, tak musím platit daň darovací? To na základě jakého § ? Prosím o odpověď. Díky

• 24. 3. 2007 8:46

Eva M. (neregistrovaný)

Vklady na 413 a darovací daň!
      Pro odpověď musíte do zákona o dani darovací, protože pro tu firmu je to DAR. Když to řeknu hodně zjednodušeně, tak dani darovací podléhá téměř všechno s výjimkou toho, co je od daně darovací osvobozeno. A osvobozeny jsou mj. vklady do základního jmění, tj. na účet 411 = co se zapisuje do obch.rejstříku. Takže pokud někdo vloží vklad do firmy, který se nezapisuje do OR, podléhá to darovací dani.
      Změnila jsem nadpis, aby si toho všimlo víc lidí, protože se tady už nebavíme o účtu 491. Uvidíte, jestli se vám ještě někdo ozve. Ale v minulosti se to tady už parkrát probíralo, zkuste vyhledat v historii.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).