Re: A to je tedy který řádek?
Promiňte, ale nám neznalým daňových přiznání je třeba polopatě.....
Rozumím tedy dobře, že moje výsledná daňová povinnost je mínusová? Tudíž žádné zálohy? Nedává mi to smysl, protože výsledná povinnost je mínusová právě jenom díky zálohám. Ale výdělek prokazatelně byl. A kdybych neplatil zálohy, tak je teď budu muset platit, protože výsledná povinnost bude plusová? Jsem z toho fakt magor.
Ještě jednou děkuji za trpělivost, chci se vyhnout případnému penále. Ale pokud opravdu nemusím, tak zálohy zbytečně platit nechci.
Re: A to je tedy který řádek?
Pro určení povinnosti záloh budou hrát roli Vaše dílčí základy daně (ze zaměstnání a z podnikání). V modré záložce Zákony zde na serveru si vyhledejte zákon o daních z příjmů a v něm § 38a.
Re: Pořád nevím, který je správný řádek
Děkuji, zákon jsem četl, i některé příspěvky zde, ale pořád tápu. Nerozumím tomu zákonu, bohužel se vůbec v některých pojmech neorientuji, jen mi prosím napište, který řádek mám brát v úvahu při stanovení zda platit či neplatit zálohy. Jestli je to skutečně ten mínusový, když je mínusový jen díky minulým zálohám, které strhával zaměstnavatel. Nechci zpívat "Pes jitrničku sežral", proto Vás všechny moc a moc prosím, napište mi to číslo řádku, který je rozhodný. Děkuji.
Re: Pořád nevím, který je správný řádek
Řádek 74 v daňovém přiznání.
Zálohy se platí podle poslední daňové povinnosti a zaokrouhlují se na celé stokoruny nahoru.
Tvoří-li příjmy ze zaměstnání více než 50 % základu daně, zálohy se neplatí. Tvoří-li více než 15 %, platí se v poloviční výši.
daňová povinnost do 30 tis. zálohy se neplatí
daňová povinnost do 150 tis zálohy 40% pololetně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2007 14:27
Dobrý den, moc prosím o radu.
Jsem FO, v roce 2006 souběh zaměstnání a podnikání prvních 7 měsíců, od srpna pouze podnikám. Vyšla mi daň po uplatnění slev (ř. 71) ve výši 50.000,--, ale zálohy na dani (strhávané zaměstnavatelem) byly 60.000,--. Vychází mi daňová povinnost
-10.000,-. Protože používám formulář stažený zde ze serveru, počítají se mi zálohy samy na posledním listě, ale není tam záloha na daň z příjmů, protože řádek 91 je mínusový. Ale neměl by být rozhodný ten řádek 71?
Děkuji za odpověď.