Re: MInimální zájlad daně-neschopenka
Jestli byl 30.9.06 už práce schopný, tak jen 3 měsíce (nemoc včetně 30.9. = 4 celé měsíce marodění). Pokud neměl v období pracovní nechopnosti příjmy, tak můžete pokrátit MZD. V přehledu ZP lze snížit minimální vyměřovací základ. Jen pro OSSZ bude celý rok zdravý, jako rybička a zaplatí pojistné za celý rok 2006.
jsem nějak zmaten...tak 3 nebo 4 měsíce??? a proč by na sociálce měl platit, když byl práce neschopen?
>>>Moc prosím o radu, podnikatel FO v roce 2006 měl
>>>neschopenku,
>>>od 19. 5. 2006 do 30. 9. 2006, nepobíral žádnou
>>>nemocenskou, protože si neplatil nemocenskou. Kopii
>>>neschopenky má, ale teď nevím, jestli mám ty tři
>>>měsíce
>>>odečíst od minim. základu daně nebo ne. Podnikání
>>>nepřerušil. Moc děkuji.
>>
>>Jestli byl 30.9.06 už práce schopný, tak jen 3 měsíce
>>(nemoc včetně 30.9. = 4 celé měsíce marodění). Pokud
>>neměl v období pracovní nechopnosti příjmy, tak
>>můžete
>>pokrátit MZD. V přehledu ZP lze snížit minimální
>>vyměřovací základ. Jen pro OSSZ bude celý rok zdravý,
>>jako
>>rybička a zaplatí pojistné za celý rok 2006.
>jsem nějak zmaten...tak 3 nebo 4 měsíce???
Záleží na tom, co má napsáno na neschopence. Možná už byl 30.9. práce schopen.
a proč by
>na sociálce měl platit, když byl práce neschopen?
Protože si neplatil nemocenské pojištění. Měsíce, kdy marodil, mu budou započítány do ř. 25 (tam by byly stejně), ale i v řádku 25 a, kam by je neuváděl, pokud by pobíral nebo měl nárok na nem. poj. z pojištění OSVČ (on tohoto pojištění ale nebyl účasten a tak neměl nárok). Také si nebude moci pokrátit minimální vyměř. základ na řádku 28 - ze stejného důvodu.
Jestli se Vám to také jeví jako všivárna, tak to jsme nejméně dva, ale mám to ověřené na ČSSZ.
O počet měsíců, po které měl neschopenku a současně neměl žádné příjmy z podnikání krátí MZD. Pokud měl příjmy, nekrátit nic.
Protože si neplatil nemocenskou, je to pro sociálku tak, jak píše Zdena - nemá nárok na snížení minimálního vyměřovacího základu za měsíce nemoci. Bohužel to platí také pro zdravotní - pokud nepobíral nemocenskou, žádné snížení minimálního vyměřovacího základu. (Ověřeno a vyzkoušeno v praxi, Zdeni, původně jsem si to představovala také tak, jak píšete vy, ale vyvedli mě z omylu). Jana F.
takže tak, jak jsem psal. ani pro sociálku a zdravko se po dobu nemoci nemusí platit. to jsem rád, že jsme se shodli. platí se jen z toho co vydělá, pokud nevydělá minimum, tak se polatí jen z měsíců, kdy neměl neschopenku:-) a je naprosto fuk, jestli si nemocenskou platil nebo ne. neschopenka je rozhodující.
Nerada to říkám nahlas, ale jediný, kdo má v této věci rozum, jsou finanční úřady. Od nich bych to ani nečekala, ani nežádala - mají přece za úkol vybírat daně a nestarat se o zdraví poplatníků. Ovšem vyloženě asociální přístup pojišťovny, která má v názvu slovo "sociální" mě slušně řečeno zaráží.
Jde hlavně o to, zda POBÍRAL nemocenské dávky. Pokud nepobíral, pak SP a ZP platit musí a měsíce marodky se mu počítají jako by "pracoval" a vyměřovací základ, který mu vyjde se pak počítá na všechny tyto měsíce.
Pokud by pobíral nemocenské dávky, pak nemá (musí to být celý měsíc!!!) povinnost platit zálohy na SP a ZP a tyto měsíce se mu v Přehledech pro SP a ZP vyčleňují jako měsíce, ve kterých byl plátcem za něj stát a on neměl povinnost minimálního vym.základu.
Zkuste se u takto marodného podívat do Inventury SP uvidíte, že tam má ty měsíce proškrtnuty. Tímto se řídím i pro vyplnění přehledu pro ZP.
Pokud nepřerušil podnikání nebo neměl jiné "úlevy" podle §7c ZoDP, pak pro účely daně z příjmu má stanovenu povinnost minimálního základu daně a to i na měsíce kdy marodil. Nenašla jsem v ZoDP §, který by říkal něco jiného. Pokud jste ho našli Vy, tak mi ho prosím sdělte. Děkuji Vám.
Tady jde o to, zda pobíral (nebo měl nárok) na nemocenské z nemocenského pojištění OSVČ. A tím, že nebyl k nem. poj. OSVČ u své OSSZ přihlášen, tak neměl nárok, ani nepobíral. Je možné, že si platil soukromé nemocenské pojištění na denní dávku, ale to není pro účely přehledu považováno za nemocenské pojištění OSVČ.
MZD musí (podle mého názoru) respektovat v měsících, ve kterých provozoval sam. výdělečnou činnost. Pokud nemá zaměstnance, příjmy, nebo třeba vykázané pracovní jízdy... zkrátka nic, co by nasvědčovalo provozování živnosti, tak by nemusel za celé měsíce marodění (podloženo PN, nebo potvrzením lékaře), platit daň z MZD.
Zuziku, napadla mě ještě jiná slova, jak srozumitelněni vyjádřit výše popsaný problém. Podraz spočívá ve formulaci .."z nemocenského pojištění OSVČ". Ovšem podnikatel vůbec nebyl nemocenského pojištění OSVČ účasten. Více by Vám k tomu napsala Jana F., která to, bohužel, zažila na vlastní kůži. Zdravím Zdena
Příklad: podnikateli, který dodržuje zákony a ostatní předpisy, čirou náhodou v době kdy má neschopenku přijde na účet úhrada pohledávky. To si datum úhrady snad posune až bude uschpněn, či je na takovéto úhrady zvláštní režim? P.S. to není dotaz... pouze poznámka
Zuzíku nesdělí, protože není co, je to tak, jak píšeš. Ta poznámka o řízení se předpisem na jejich přehledu je užitečná, to je dobré vodítko. Stejně tak připomínka Zdeny k tomu soukromému pojištění (to jsem nevěděla, díky).
A promiňte mi OT: tady na to stačilo pár slušných příspěvků. Na Sagitu je jich na toto téma 53 a nikdo se v ničem absolutně nevyzná. Pročpak asi... Jana F.
Nechci se hádat, ale jak prokáže, že činnost podle §7 neprovozoval ? Bude s DP posílat ofocenou neschopenku ? O co ten poplatník, který neprovozoval činnost (nepřerušil ji) a byl třeba měsíc v lázních nebo s děckem na paragrafu nebo se mu prostě nechtělo robit ?
Podle §7c odst. 3 je zcela jasné, kdy se na poplatníka neztahuje ustanovení odst.1 a 2 o minimálním základu daně.
Jde jen o to, jak si kdo vykládá pojem "provozoval činnost". V tom bude asi jádro pudla.
Neměla jste na to, náhodou jinde jiný názor?
ano, většinou pošle rovnou kopii neschopenky. pokud ne, správce jej vyzve.
provozovat=vykonávat. pokud by tam bylo živnost, dalo by se polemizovat, takhle je to jasné, činnost nevykonával.
na mzd a neschopenku jsem nikdy neměl jiný názor. tvrdím to od začátku, že pokud doloží neschopenku a nebude mít v té době příjmy, mzd nepodléhá.
Moje poznámka z 15.35 viz výše, měla být tady.... já bych si dovolila s tímto zcela nesouhlasit s ohledem na věc: Základem daně je částka, o kterou příjmy plynoucí poplatníkovi ve zdaňovacím období, za které se pro účely daně z příjmů fyzických osob považuje kalendářní rok
nějak nerozumím souvislosti:-( v případě mzd jde o formulaci v zákoně - krátí se o měsíce, kdy neprovozoval činnost. a to v době mzd nesmí. jiná situace je, když má zaměstnance, a terdy i za tu dobu nemoci příjmy. on sám však ani podle zákona činnost provozovat nesmí.
Moc všem děkuju, jste skvělí!!!
Už jsem to nějak doplácala, pána je mi líto, ve 35 letech měl cévní mozkovou příhodu, nejspíš z toho podnikání, tak ho docela rozesmálo, že je podle OSSZ a VZP zdráv, říkal, že se hned cítí líp.
Krásnou dobrou bezdaňovosnovou noc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 3. 2007 18:30
Moc prosím o radu, podnikatel FO v roce 2006 měl neschopenku,
od 19. 5. 2006 do 30. 9. 2006, nepobíral žádnou nemocenskou, protože si neplatil nemocenskou. Kopii neschopenky má, ale teď nevím, jestli mám ty tři měsíce odečíst od minim. základu daně nebo ne. Podnikání nepřerušil. Moc děkuji.