Začátky podnikání - VČ

• (neregistrovaný)

6. 1. 2011 20:08

Hezký večer,

aktuálně jsem student 4.ročníku SŠ a tím budu až do srpna tohoto roku, potom bych se chtěl nechat zaměstnat, napado mě při tom zkusit podnikat na vedlejší činnost a pokud by se dařilo, tak místo zaměstnání pokračovat v podnikání na hlavní činnost... (fotografování, internetový marketing, zprostředkování obchodu) - mám ale pár dotazů:

Příklad - 1.2.2011 založím volnou živnost. Příjmy bych viděl orientačně cca 60 000 kč / rok 2011 a výdaje bych účtoval paušálně.

1, Pokud si například koupím notebook nebo foťák, nebudu nikde prokazovat výdaje (použiji paušál) - znamená to že nebudu muset řešit nějaké odpočty... a věci koupené budu moct používat i pro osobní potřebu?

2, Pokud budu uplatňovat paušální výdaje, musím vést daňovou evidenci nebo stačí jenom shromažďovat vystavené faktury za celý rok? Případně musím vést nějakou evidenci majetku, který by sloužil k podnikání?

3, V takovémto případně nezaplatím na daních po slevě ani korunu, sociální platit nebudu (malý zisk) a zdravotní doplatím podle zisku - 6,75% z 24000 = 1620 kč ... znamená to, že mě bude stát podnikání v roce 2011 pouze 1620 kč a nic víc?

4, Pro rok 2012 - předpokládejme, že budu celý rok zaměstnán na HPP a podnikání bude pořád vedlejší činnost, zisk po paušálním odečtu počítejme třeba 50 000 kč - znamená to, že za celý rok zase nezaplatím na dani z podnikání ani korunu, sociální platit nebudu a zdravotní doplatím po konci roku?

Doufám, že jsem se vyjadřoval srozumitelně a děkuji za reakce,  :)
    Honza M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).