1. ano
2. musíte vést evidenci příjmů a evidenci pohledávek. Tj. evidenci vystavených faktur a přijatých úhrad. Při čemž pro daně jsou důležité ty "příjmy". Z těch se počítá jak paušální výdaje tak následně základ daně. Evidence příjmů je de facto bankovní výpis. Pro toto doporučuji založit si sólo podnikatelský účet ... třeba u FIO banky (zadarmo samozřejmě)
3. ano
4. ano
Máte u mě malé bezvýznamné plus v podnikatelské teorii (a hledání na googlu) :-)
Děkuji za odpoověď, přemýšlím o tom už dlouho, ale asi to vidím všechno zbytečně moc složitě, v podstatě stačí dojít na úřad, zaplatit 1000, zaškrkat několik oborů v rámci volné živnosti a potom do konce roku nemusím v podtatě nic, kromě shromažďování vystavených faktur, potom jenom doplatím případnou daň a zdravotní :)
Chtěl bych ještě poprosit o vysvětlení, pokud budu letos zaměstnán na HPP po škole (9-12 m.) jak se potom změní to placení daní, zdravotního a sociálního, když jsou u zaměstnání nějaké odvody na zálohy? Pokud mi v práci uplatní slevu na dani, tak už ji asi nebudu moct použit pro podnikání, ne?
A ještě snad poslední věc: čistě teoreticky, pokud budu příští celý rok podnikat na hlavní činnost, tak budu muset platit zálohy na zdravotní a sociální, cca 3 000 měsíčně, pokud budu mít ale za rok malý zisk tak mi z těch záloh vrátí třeba polovinu, nebo je to minimum těch 36 000 kč, které budu muset zaplatit na pojištění v každém případě?
Děkuji, Honza
Mnohokrát děkuji za odpovědí ;)
Takže v podstatě nic složitého, založím živnosťák a po konci roku se to nějak vyrovná... teď se jenom odhodlat jestli do toho jít nebo ne, ale vím už vše podstatné a navíc si myslím, že je to velká příležitost získat zajímavé a užitečné zkušenosti do života...
Ještě jednou díky a fórum si dávám do záložek :)
Honza
Problém je že pro účely podnikání se to neřídí školským zákonem, ale zákonem o státní sociální podpoře. Kde je napsáno v § 13 odst. 2:
Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole se považuje také
...
b) doba od úspěšného vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky, je-li tato zkouška konána v květnu nebo červnu, do konce období školního vyučování školního roku,^44) v němž byla taková zkouška konána; to platí též, bylo-li v květnu nebo červnu konáno absolutorium,
c) doba školních prázdnin bezprostředně navazujících na skončení studia nebo dobu uvedenou v písmenu b), není-li dále stanoveno jinak.
To znamená, že pro účely daní, sociální a zdravotního pojištění a pro státní přídavky jsi student až do 31. 8.
Milý BN doporučuji se například v zákoně o daních z příjmů podívat co znamenají ta čísla napsaná horním indexem u slova student ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2011 20:08
Hezký večer,
aktuálně jsem student 4.ročníku SŠ a tím budu až do srpna tohoto roku, potom bych se chtěl nechat zaměstnat, napado mě při tom zkusit podnikat na vedlejší činnost a pokud by se dařilo, tak místo zaměstnání pokračovat v podnikání na hlavní činnost... (fotografování, internetový marketing, zprostředkování obchodu) - mám ale pár dotazů:
Příklad - 1.2.2011 založím volnou živnost. Příjmy bych viděl orientačně cca 60 000 kč / rok 2011 a výdaje bych účtoval paušálně.
1, Pokud si například koupím notebook nebo foťák, nebudu nikde prokazovat výdaje (použiji paušál) - znamená to že nebudu muset řešit nějaké odpočty... a věci koupené budu moct používat i pro osobní potřebu?
2, Pokud budu uplatňovat paušální výdaje, musím vést daňovou evidenci nebo stačí jenom shromažďovat vystavené faktury za celý rok? Případně musím vést nějakou evidenci majetku, který by sloužil k podnikání?
3, V takovémto případně nezaplatím na daních po slevě ani korunu, sociální platit nebudu (malý zisk) a zdravotní doplatím podle zisku - 6,75% z 24000 = 1620 kč ... znamená to, že mě bude stát podnikání v roce 2011 pouze 1620 kč a nic víc?
4, Pro rok 2012 - předpokládejme, že budu celý rok zaměstnán na HPP a podnikání bude pořád vedlejší činnost, zisk po paušálním odečtu počítejme třeba 50 000 kč - znamená to, že za celý rok zase nezaplatím na dani z podnikání ani korunu, sociální platit nebudu a zdravotní doplatím po konci roku?
Doufám, že jsem se vyjadřoval srozumitelně a děkuji za reakce, :)
Honza M.