Re: Odpis závazku??
Závazky odepište na ú. 648 - daňově uznatelný výnos (částka bez DPH) a zároveň je zaevidujte na podrozvahový účet. Z r. 2004 už by závazky měly být promlčené, pokud promlčecí lhůta nebyla nějakým způsobem prodloužena (viz Obchodní nebo Občanský zákoník).
Doklad o zániku dodavatele - co třeba výpis z OR pokud tam byl zapsaný, nebo např. vaše předchozí korespondence.
Pokud po vás později bude přece jen dodavatel chtít úhradu, zaúčtujete ji do nákladů.
Děkuji moc za radu, ještě se tupě zeptám, co je to podrozvahový
účet?? Kde se uvádí.
Měl bych tento odpis závazků uvést i v příloze k DP?
Pokud se dodavatel ozve, tak chápu ty náklady - ale neměly by být vyřazeny z daňového přiznání v tom roce, kdy by došlo k úhradě, z daňově účinných? No trochu jsem se do toho zamotal.
Díky, Karel
a ještě prosím, uvádíte na 648 bez DPH ale to nevyrovnám závazkový účet 321,474 ?? Nebude mi to o to DPH sedět.
Podrozvahové účty jsou účty tř. 7, jsou pouze evidenční, v Rozvaze se neuvádějí. Více o těchto účtech v účetním standardu pro podnikatele č. 001 bod 2.3.
V příloze odpis závazků nemusíte uvádět. Tam uvádíte pouze závazky po splatnosti.
Omlouvám se za ten ú. 648 bez DPH, samozřejmě s DPH, odepíšete celou částku závazku ve výši v jaké je závazek evidován na ú. 321 nebo 474.
V případě úhrady již odepsaného závazku v dalších zdaňovacích obdobích budete účtovat úhradu do nákladů, ty budou daňově uznatelné, protože tento náklad by souvisel s daňově uznatelným výnosem v minulých účetních obdobích (tedy s odpisem závazku).
A to při případné kontrole FÚ snadno prokážete.
Snad je to srozumitelné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2007 10:58
Prosím o radu. Mám v účetnictví zavedené závazky z roku 2004 o kterých vím, že je nemohu (i kdybych chtěl) uhradit, protože nemám komu. Dodavatel zanikl a není po něm ani stopa.
Pokud je budu chtít odepsat jak mám postupovat.
Původní zápis 501 / 321
343 / 321 (uplatněno DPH)
Převod na dlouhodobý závazek 321 / 474
Odpis závazku 474 / 648 ? 668 ?
Zdaňuji daní z příjmu celou část (včetně DPH)?
Nemám žádný doklad o zániku dodavatele...
A co kdyby se dodavatel později ozval? Jak zaúčtuji event. úhradu?
Nemám zkušenosti,díky moc všem, Karel