Auto na úvěr ??? Odpisovat???

• (neregistrovaný)

26. 3. 2007 8:15

Prosím o radu, máme auto na úvěr na 48 měsíců od GEMONEYAUTO. K úvěru máme splátkový kalednář. Mám auto odpisovat? Nebo postupovat jako u leasingu? Pokud bych ho odpisovala, tak z jaké ceny. Cena auta je 155.000 Kč, ale pokud vynásobím měsíční splátky krát 48 vyjde něco přes 300.000 Kč. Je to včetně provize a hav.pojištění!!! Nevím si s tím rady!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2007 9:15

Jiří (neregistrovaný)

Re: Auto na úvěr ??? Odpisovat???
      Pokud máte automobil pořízen na úvěr a jste jeho majitelem máte právo ho odepisovat podle podmínek stanovených zákonem. U leasingu se ve většině případů stáváte majitelem automobilu až po úplném zaplacení předmětu leasingu, proto se neodepisuje, ale části jednotlivých splátek se dávají do nákladů - většinou na 518. V případě úvěru jste majitelem vozu a máte na něm zástavní právo, je to tak?

• 26. 3. 2007 9:56

Evka (neregistrovaný)

Jsem majitel auta!Jakou částku odepisova
      Ano, máte pravdu je naše a je na něm zástavní právo. Ale z jaké částky mám počítat odpis. Jak jsem psala, auto stálo 155.000 Kč, ale vynásobené částky splátek dělají přes 300.000 Kč. Jsou včetně provize a hav.pojištění.

• 26. 3. 2007 10:18

Jiří (neregistrovaný)

Re: Jsem majitel auta!Jakou částku odepi
      U odpisu budete vycházet z pořizovací ceny auta tzn. ze 155.000,-.
      Dále při každé měsíční splátce úvěru splácíte část úvěru, dále úroky z úvěru - ty budete dávat každý měsíc do daňových nákladů na příslušný účet. Povinné ručení a havarijní pojistku zaúčtujete také na nákladový účet, ale pozor musí se vždy vztahovat k předmětnému roku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).