Práce 9.4. bude svátek + přesčas?

• (neregistrovaný)

28. 3. 2007 10:12

Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec s měsíční mzdou bude pracovat o velikonočním pondělí. Pochopila jsem správně, že jsou tyto možnosti:
    a) dostane za 9.4. mzdu + vybere si náhradní volno placené průměrem
    b) dostane za 9.4. mzdu + příplatek ve výši 100% průměrného výdělku a vzhledem k tomu, že si náhr. volno nevybere a náleží mu i přesčasový příplatek za těchto 8 hodin práce (25%)?

Děkuji za odezvu. Edita

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2007 10:26

Anna (neregistrovaný)

Re: práce 9.4. bude svátek + přesčas?
      Přesčasový příplatek jen za dobu odpracovanou mimo jeho obvyklou pracovní dobu - např. pracovní doba je od 7:00 do 15:00, on ve svátek bude pracovat od 12:00 do 18:00, přesčasový příplatek náleží za dobu od 15:00 do 18:00.

• 28. 3. 2007 10:54

Edita (neregistrovaný)

>>Moc tomu nerozumím. Měsíční fond je v dubnu 160 hodin a tento člověk odpracuje 168 hodin. Těch 8 hodin práce ve svátek odpracuje ve svou obvyklou prac. dobu. Dle mého je 8 hodin práce ve svátek v případě, že si nevybere náhradní volno zároveň i prací přesčas. Je to tak nebo ne? Děkuji Edita

• 28. 3. 2007 12:11

sylva (neregistrovaný)

Měsíční fond je 160+8 hod náhrada mzdy za svátek, celkem tedy při měsíční mzdě
      168.

Pokud bude místo náhrady mzda, musíte se dostat na 168.
      je to trochu nespravedlivé, ale opravdu když v době své prac. doby o svátku pracuje, má navíc vlastně jen hodiny, protože 100% příplatek je vlastně roven náhradě mzdy - pokud odprac. doba se rovná pracovní době.

• 28. 3. 2007 15:13

Edita (neregistrovaný)

Můžu to tedy uzavřít s tím, že rozdíl mezi zaměstnanci odměňovanými měsíční mzdou jen v tom, kdy kdo bude doma.
      a) zaměstnanec A zůstane 9.4. doma a těchto 8 hodin z celkového fondu 168 hodin má placeno průměrem
      b) zaměstnanec B jde 9.4. do práce a 10.4. si za to vybere náhradní volno a 10. 4. má 8 hodin placeno průměrem.
      Ať se na to dívám ze všech stran. Finančně na tom jsou oba stejně, jen je rozdíl, kdy je kdo doma. Zamotala jsem se do toho, potvrďte mi, prosím, jestli mám pravdu nebo ne. Děkuju moc. Edita

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).