Můžu pobírat mateřskou a mít ŽL?

• (neregistrovaný)

28. 3. 2007 13:38

Pořád mám v hlavě, že pokud pobírám mateřskou dovolenou tak nemohu provozovat činnost na ŽL. Někdo říká, že musím přerušit na půl roku činnost. Nevím kde se optat a jestli je to pravda.
    Byla jsem zaměstnanec a u toho jsem si přivydělávala na ŽL prodejem knížek. Teď jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a nevím, jestli mohu pokračovat i s tím přivýdělkem. Abych nepřišla o peníze, protože to je přivýdělek opravdu jen symbolický.. Při rodičovské dovolené už mít ŽL můžu, to vím.
    Má s tím někdo zkušennost? Prosím poraďte, nebo aspoň kde se mám na tohle zeptat? Na sociálce?
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2007 14:21

Lenka (neregistrovaný)

Re: Můžu pobírat mateřskou a mít ŽL?
      V době, kdy pobíráte příspěvek v mateřství nesmíte mít žádný příjem z ŽL a samozřejmě ani ze zaměstnání, přerušovat činnost nemusíte - aspoň tak to bylo před cca třemi lety u mě.

• 28. 3. 2007 20:32

JS (neregistrovaný)

Na ŽL v době pobírání peněžité pomoci v mateřství opravdu nelze mít příjem. Doufám, že to nezamnějute s rodičovským příspěvkem. Podrobné informace podá OSSZ. Měla jsem podobný případ - loni, OSVČ podepsala na OSSZ čestné prohlášení, že nevykonání činnost osobně (na dobu mateřské přijala zástup - dohoda o pr. činnosti), a pobírala mateřskou a u toho ji bez jejího přičinění "jela" žinost.

• 28. 3. 2007 21:42

petr (neregistrovaný)

Rodicovsky prispevek ovsem pobirat mozno - aspon tedy ja [muz!] na materske jsem, a podnikam. OSSZ proti podnikani nic nemela, akorat, ze kdybych mel vyssi prijmy, tak by mi zrejme cast socialnich davek sebrali.

• 29. 3. 2007 9:31

JS (neregistrovaný)

OSSZ vám nemá co mluvit do vašeho výdělku jako OSVČ. Oni vám nemůžou sebrat část dávek (rodičovského příspěvku), protože ho nevyplácí. Ten vyplácí Úřad práce. Při rodičovském příspěvku si můžete vydělat bez omezení kolik chcete.
      Ovšem zaplatíte si z toho zisku SP, ZP, daň, ale na rodičák vám nešáhnou, dokud nepůjde dítě do MŠ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).