Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2011 15:24
Dobrý den,
prosím o radu, jak zaúčtovat auto v daňové evidenci:
1. mám auto koupené v roce 2006, tento rok odepíšu poslední částku. Mohu je vyřadit z evidence (převodem z IČ na RČ) k 31.12 nebo raději až 1.1.2011 abych mohla odepsat celou zbytkovou částku za 5. odpisové obd.?
2. v prosinci jsem koupila nové auto, platí pořád, že si mohu vybrat mezi rovnoměrným a zrychleným odpisem? Asi bych preferovala zrychlený odpis kvůli vyšší odpisové částce v tomto roce?
Toto auto jsem koupila z 50% úhradou, zbylých 50% je forma úvěru, který uhradím za rok. Do DHM jsem zařadila auto s hodnotou celé pořizovací částky, ale do účetnictví jsem vložila pouze fakturu na 50%částku, z té také hodlám uplatnit DPH. Je to takto správně? Je potřeba nějak do evidence uvést ten úvěr? Je to přes UniCredit, kde mi sdělili, že mi na částku zbylých 50%, kterou budu hradit příští rok vystaví fakturu i s vyčísleným DPH.
Děkuji.