Re: ZDANIT? převod auta
Abych pravdu řekl, tak z toho vašeho textu dost trpím. V jednom příspěvku jsem se zmiňoval, že zařazování auta po leasingu do majetku za zůstatkovou cenu mi nepřipadá šťastné, když jeho skutečná hodnota je daleko vyšší. Tahle praxe bohužel vede k takovým úvahám, jak píšete.
Odkupuje společník, tedy osoba blízká, tedy musí být odhad.
Nemůže to tedy koupit za 1000,- Kč, to by finančák nerozdejchal.
Jak z toho elegantně ven, to teda nevím.
---
Iveta píše v minulém čase - právnická osoba "převedla", čili "stalo se".
Navíc v měsíci kdy "převedla" měla právnická osoba navýšit u společníka základ daně ze závislé činnosti o těch cca 200.000 podle § 6/3 zákona o daních z příjmů. Daňové přiznání podat nemusí, pokud nemá jiný důvod.
Samozřejmě jsem u zrodu nebyla. U prodávajícího navýšit majetek a tím i základ daně? Kupující blíz. osoba nepeň. příjem musí zdanit dodatečně mimo mzdy? To je jako za trest. Chci ale, aby to bylo v souladu se zákonem. Poradí ještě někdo? Děkuji
---
Já jsem napsal - navýšit u společníka základ daně ze závislé činnosti.
- Vím co říkám.
Vy píšete - "U prodávajícího navýšit majetek a tím i základ daně?"
-nevím kde jste to vyčetla.
Já říkám - podle § 6/3 ..., základ daně ze závislé činnosti /čili ve mzdě/.
Vy říkáte - "příjem musí zdanit dodatečně mimo mzdy?"
Zjevně si nějak nerozumíme, závada však není na mém přijímači.
Děkuji moc, ale už jsme se přímo upřímně svěřili na finančním úřadě a ti nám poradili a vůbec nám nic nevyčítali, protože navýšit daň ze závislé činnosti to by byla globálně daň nejvyšší sazby. Myslím, že musí mít člověk pokoru - nyní psali v novinách, co FÚ, to jiný názor. Vysvětlili mi vše úplně logicky,ihned pochopili, že víme, že to v roce 2006 není dobře zaúčtované a jenom radili. Přeji krásné velikonoce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2007 12:19
Prosím zkušené. Přáv.osoba převedla společníkovi auto, které bylo po leasingu odkoupeno za 1000 Kč. Za stejných 1000 Kč prodala auto společníkovi (v s.r.o. je jeden společník). Reprodukční pořizovací cena je 200 000 dle vyhotovení technického stavu vozidla servisní společností. (Na trhu dle ujet. km a stáří vozidla asi za 250 000 RPC.)
U právnické osoby jde nákup auta po leasingu za 1000 Kč no nákladů. Stačí to? Fyzická osoba má však příjem za 200 000 Kč (popřípadě mínus 1000 Kč nákup) v nepeněžním plnění. Zdanit? (Daňové přiznání fyzických osob s uvedením příjmů ze závislé činnosti? a vše?)
Společník má živnostenský list, ale má příjmy jen ze závislé činnosti jako společník s.r.o. tj. hl. činnost. Děkuji za pomoc