Zbavení se neprodejných zásob bez DPH

• (neregistrovaný)

30. 3. 2007 12:26

K tomuto nápadu mě přivedl dotaz Máši a následná odpověď Zdeny:
    http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=315534

Klient má už několik let neprodejné zásoby za půl milionu, změnil činnost na pojišťování a při tom mu plátcovství DPH dost komplikuje život. Nemůže skončit DPH právě kvůli těm zásobám. Daň z příjmů by šla, dala by se kompenzovat ztrátami.
    Tak mě napadlo toto:

1. v prosinci 2007 přeruší podnikání
    2. podnikání nezahájí do 30.3.2008, takže bude muset dodanit ty zásoby, vyrovná ztrátami z minula.
    3. v dubnu 2008 činnost obnoví, ale zásoby znovu nevloží - to udělat může, ale nic mu nenařizuje, že by musel. Tím je bude mít zlikvidované a může se odhlásit z DPH.

Než mu to takto nanesu, vidíte v tom někdo nějakou chybu? Jana F.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2007 13:02

Re (neregistrovaný)

Re: Zbavení se neprodejných zásob bez DP
      Také řeším tento problém.
      Ve Vašem návrhu vidím menší detail, který to zřejmě neumožní.
      To že přeruší činnost datumově jak uvádíte je pěkné. Ovšem nemění nic na tom, že jako plátce DPH zůstává nadále. A pokud chce jako plátce DPH zkončit, tak opět musí podat ukončení poplatníka k DPH a v tom případě odvést daň ze zásob atd.
      Daň z příjmu a plátcovství k DPH v tomto případě jsou dvě věci.
      Netvrdím, že je to správný postup, ale tak mě to donutil udělat náš finančák v listopadu 2006 právě při přerušení činnosti. Proto nadále zůstává OSVČ plátce DPH a má 2roky na to aby vymyslel jak se z toho vyvléci nebo našetřit penízky za uplatněné DPH ze zásob a doplatit tuto výši.
      Poznámka - je to jen můj názor a má zkušenost s praxí.
      Re

• 30. 3. 2007 13:27

Jana F. (neregistrovaný)

Ty zásoby ale budou tím, že se zdaní při přerušení činnosti vyřazené, nebo ne? Já bych to brala tak, že vyřazené budou, uvedu je v tabulce E a v tabulce D jako evidované zásoby je potom už neuvádím. A pak někdy na základě té "čisté " tabulky D se odhlásí z DPH. Jana F.

• 31. 3. 2007 1:28

ZdenaR (neregistrovaný)

To nebude tak jednoduché, protože FÚ uvidí na přiznání k dani z příjmů, jakou hodnotu zásob poplatník dodaňuje a ví, že z nich nebyla odvedena DPH. Snad by šlo v době přerušení zásoby prodat za hubičku a odvést z té hubičky DPH (daň z příjmů už byla odvedena).

• 31. 3. 2007 13:38

Jana F. (neregistrovaný)

Logicky máte pravdu. Ale přesně podle znění zákona? §74 - odvádí se DPH z majetku evidovaného, nebo který měl být evidován. Takže jde o to, jestli po dodanění těch zásob je ještě povinně eviduji nebo mám evidovat. Ale nepřu se, opravdu to nevím. Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).