Re: příjem podle §9 a výdaje
>Dobrý den,
>prosím jak budu postupovat se zdaňováním a
>uplatňováním výdajů z pronájmu?
>Letos koupím RD za 1 750 000, což bude pořizovací
>cena. Chci zatím tuto nemovitost pronajímat - je nějaký
>rozdíl jestli soukromé osobě nebo firmě?
>Ale napřed je nutné předělat topení, vodoinstalaci,
>natřít okna. Bude se jednat pouze o opravy nebo
>rekonstrukci či modernizaci, jejíž hodnota by vstupovala do
>PC?
To chce řešit případ od případu, ale věršina oprav před prvním pronájmem se asi bude posuzovat jako součást vstupní ceny. To je problematika na dlouhou diskuzi.
>A jak se zdaněním, mám jinak jen příjmy ze zaměstnání
>§6. Takže podám daň.přiznání, kde uvedu příjmy podle
>§6-ponížené o SP,ZP, pak příjmy z pronájmu podle §9 a
>výdaje na opravy(pokud tedy se nebude jednat o
>rekonstrukci) a ještě odpisy-odp.sk.5 (a kam spadá zahrada-je
>to pozemek co se neodepisuje? a garáž na zahradě?).
Pozemek se neodepisuje, jinak to může bát s nějakými většími úpravami zahrady. Garáž je stavba - odepisuje se.
>Za 2007 bych se v §9 dostala do ztráty, to znamená, že
>by mi vrátili daně zaplacené v zaměstnání a ztrátu
>můžu uplatnit v dalších letech?
>Děkuji všem za odpovědi
Daně ze závislé činnosti Vám nevrátí z důvodu ztráty z pronájmu. To se navzájem nezapočítává. Ztrátu si uplatníze v následujících letech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2007 13:01
Dobrý den,
prosím jak budu postupovat se zdaňováním a uplatňováním výdajů z pronájmu?
Letos koupím RD za 1 750 000, což bude pořizovací cena. Chci zatím tuto nemovitost pronajímat - je nějaký rozdíl jestli soukromé osobě nebo firmě?
Ale napřed je nutné předělat topení, vodoinstalaci, natřít okna. Bude se jednat pouze o opravy nebo rekonstrukci či modernizaci, jejíž hodnota by vstupovala do PC?
A jak se zdaněním, mám jinak jen příjmy ze zaměstnání §6. Takže podám daň.přiznání, kde uvedu příjmy podle §6-ponížené o SP,ZP, pak příjmy z pronájmu podle §9 a výdaje na opravy(pokud tedy se nebude jednat o rekonstrukci) a ještě odpisy-odp.sk.5 (a kam spadá zahrada-je to pozemek co se neodepisuje? a garáž na zahradě?).
Za 2007 bych se v §9 dostala do ztráty, to znamená, že by mi vrátili daně zaplacené v zaměstnání a ztrátu můžu uplatnit v dalších letech?
Děkuji všem za odpovědi