Předseda družstva

• (neregistrovaný)

30. 3. 2007 17:39

Prosím o informaci zda může být předsedou bytového družstva nájemník bytového družstva. Jedná se 20ti letého syna,žijícího s matkou v bytě, která je členkou tohoto družstva. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2007 17:43

Jana (neregistrovaný)

Re: předseda družstva
      Asi by to měl být člen družstva a měl by být zvolen družstevníky nebo nějakou členskou schůzí,přeci to není samozvanec.

• 30. 3. 2007 18:00

HonzaT (neregistrovaný)

§ 238 odst.1 - "Orgánem družstva nebo jeho členem může být jen člen družstva".
      Pokud pouze bydlí u matky (která je nájemnicí), tak není nájemník.

Dá se to vyřešit tak, že ho přijmete za člena družstva, tzn. stačí aby zaplatil základní členský vklad a již může být v představentvu. Od ostatních členů družstva se bude lišit v tom, že nebude mít právo nájmu k bytu.

• 30. 3. 2007 20:37

Jana (neregistrovaný)

NE. Předsedou jakéhokoli družstva může být pouze jeho člen.

(A jen tak mimochodem, vy vážně chcete za předsedu dvacetiletého kluka, který nemůže mít moc zkušeností s jednáním s úřady, s účetnictvím ani s předpisy, které se družstva týkaji? Je opravdu tak dospělý, znalý a zodpovědný? Já jsem předsedkyně kontrolní komise a dobře vím, co to obnáší, a také vím to, že bych pro tak mladého předsedu rozhodně nehlasovala. Nicméně - není členem družstva, nejde to.)

• 30. 3. 2007 23:18

Marie (neregistrovaný)

Měla bych také jeden dotaz máme předsedu samosprávy, který přestal svolávat pravidelné schůze a nedávno jsem se jen tak náhodou dozvěděla, že už je členem představenstva. Vrtá mi hlavou kdo ho zvolil. Můžeme se nějak bránit. A jakým způsobem ho donutit, aby dělal pravidelné schůze, které jsou ve stanovách 1x ročně?Není jeho dvojí funkce střetem zájmů? Nemáme vůbec přehled na mou otázku proč není schůze mi odpověděl, že kvůli pár lidem jí nebude svolávat. Děkuji

• 30. 3. 2007 23:54

J.K. (neregistrovaný)

Předsedu máte takového, jakého si zvolíte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).