Re: Můžu vystavit fakt. 1x za kvartál?
Písemná forma smlouvy není povinná. DPH musíte přiznat dnem uskutečnění zdanitelného plnění, nebo ke dni přijetí platby (podle toho, co nastane dříve). DUZP u služby nastává dnem jejího poskytnutí, nebo dnem vystavení daňového dokladu (případně dokladu na přijatou platbu).
V případech, kdy je služba poskytována průběžně, dle potřeb klienta, je fakturace na vzájemné dohodě. Jestliže klient bude žádat fa každý měsíc, tak by ji měl od Vás dostat.
Z Vašeho hlediska úplně postačí fakturace na konci čtvrtletí, abyste za příslušný Q odvedl DPH.
Děkuji mnohokrát, ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to v případě provize (RK), když bych chtěl, aby mi zákazník zaplatil blokační zálohu(která bude mou provizí), tak mu musím vystavit zálohovou fakturu a odvést ihned DPH? Nebo to DPH až vechvíli, kdy je záloha zaplacena, třeba v jiném kvartálu? Jak bych účtoval tu fakturu zálohovou, když bude např, na 50000,- Kč včetně DPH a potom mi přijde na účet ta platba. Děkuji moc
Fanda
Zálohová faktura není daňový doklad, pouze žádáte zákazníka, jestli by Vám neposlal nějaký peníz. V případě, že účtujete, tak přiznáváte DPH ke dni přijetí zálohy a zákazníkovi vystavujete (pokud si to přeje) daňový doklad na přijatou zálohu. Pokud ale vedete daňovou evidenci, tak přijetí zálohy není zdanitelným plněním, to nastane až dnem, kdy je služba opravdu poskytnuta.
Ovšem termín blokační záloha mi není moc jasný. Nejedná se o kauci? Přijetí kauce by nebylo zdanitelným plněním ani při účtování, ani v DE.
Jedná se o vedení účetnictví a blokační zálohou se myslí de facto provize pro RK, kterou dává klient RK předem, než je obchod uzavřen. RK z ní odvádí DPH (jelikož je to provize), no do teďka to děláme tak, tak doufám, že ne zbytečně špatně:-(
Fanda
A jak to bude prosím účetně(na jaké účty)?
Ta záloha přišla na účet, ještě než byla vystavena faktura, navíc byla vyšší než provize, jelikož v ní byl započítán i poplatek bance. Jak to tedy rozúčtuji, když
50 000 záloha včetně DPH
na účet přišlo 50 400
těch 400 je poplatek bänce ,který jsem musel platit(ta platba byla ze zahraničí)
Díky moc
Fanda
602 - základ daně 42.015,-
343 - DPH 7.985,-
32X - přeúčt.fin.služeb 400,- (za předpokladu, že zaplacený bankovní poplatek nedáte do nákladů, ale pouze přeúčtujete za cenu, za kterou jste pořídil - pak není zdanitelným plněním)
Pokud jste zaplatil bankovní poplatek v jiné výši a máte ho v nákladech, pak:
602 - 42.351,12
343 - 8.048,88
No, on ten poplatek byl 480,- Kč, ale oni zaplatili jen 400,- Kč, tak jsem jim to odpustil, jak by tedy mělo vypadat to účtování takto:
321/602 42015,-
321/343 7985,-
321/na jaký účet 400,- Kč????
a jak bych potom zaúčtoval banku těch 400 a 80?
Díky moc
Fanda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2007 20:52
Dobrý den, dělám správce sítě a jsem kv. plátcem DPH, chtěl jsem se poradit, zda mohu klientovi vystavit jednotnou faktury za poskytnuté služby 1x za 3 měsíce a nebo musim vystavovat každý měsíc zvlášť?
Díky
Fanda