Re: IVČO - prosím cizí měna
Je to úplně jedno, který kurz berete, záleží na směrnici. Až moc velké kurzové ztráty by tam vycházet neměly, ale netuším, jak moc je rozdílný kurz ČNB a KB. Pokud ale počítáte dobře, je to jedno.
Dovolím si názorný příklad pro pochopení (pro názornost uvedu velký rozdíl v kurzech, aby to bylo jasné), snad se neurazíte:
FAV 1000 EUR kurz 29,-
311/602..........29 000,-
1. Bereme kurz ČNB v den úhrady je 27,-
úhrada:
221 MD..............27 000,-
563 MD............... 2000,-
311 D.................. 29 000,-
Kurz k 31.12. ČNB= 25,-
tzn. kurzový rozdíl k 31.12. je 563/221............2000,-
VÝSLEDEK: na 563 celkem 4 000,- tzn. HV je 4000,- MD
2. Bereme kurz KB v den úhrady má na rozdíl od ČNB rozdílný 30,-
úhrada:
221 MD........30 000,-
311 D..........29 000,-
663...............1 000,-
Kurz k 31.12. ČNB= 25,-
tzn. kurzový rozdíl k 31.12. je 563/221..............5000,-
VÝSLEDEK: na 663 je 1000,- na 563 je 5000,- tzn. HV je 4000,- MD.
Takže jsme došli ke stejnému výsledku, omlouvám se, jestli Vás zdržuji příklady, ale tak se to nejlíp vysvětluje, aby to člověk pochopil (aspoň u mě:-)
K 31.12. vezmete poslední výpis, kde máte částku v EUR, přepočítáte ho kurzem ČNB k 31.12., juknete, co Vám vychází na analytice 221.EUR v korunách a rozdíl srovnáte tak, aby konečný zůstatek v účetnictví seděl na EUR na výpise x kurz ČNB 31.12.
OT-Evo - co odpočinek?
Bez BC nemůžete žít?:-)) Vše máte uděláno a stejně Vám to nedá se sem podívat, místo abyste si dala pauzu od daní?
Re: IVČO - prosím cizí měna
Děkuji Vám moc Ivčo, vysvětlila jste mi to naprosto úžasně.
Nebylo mi jasné, že vlastně na konci roku se mi ještě přepočítají kurzové zisky a ztráty podle 31.12. kurzu. Na to jsem zapoměla.
Díky moc, jste fakt skvělá a moc ochotná poradit.
Mějte se moc hezky,
Jana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 3. 2007 21:22
Vystavujeme faktury v cizí měně našim zákazníkům, Ti platí na Eurový účet.
Při vystavení faktury se řídíme kurzem ČNB v den dodání zboží ( a vystavení faktury - je to v jeden den).
Jakým kurzem likvidovat platbu v bance - výpisy EUR. Na výpise jsou pouze částky v EUR a musíme zadávat platný kurz pro likvidaci.
Ale já nevím, zda zadávat kurz ČNB v den platby nebo KB.
Pokud mám zadávat KB tak mám velké kurzové ztráty na přijatých platbách. Je to možné ?
Nezdá se mi to.
Můžete mi, prosím, někdo poradit jak to udělat správně ?
Pracuji v programu POHODA, ale to je asi v tuto chvili jedno, že.
A jak se prosím zaúčtuje ten konečný zůstatek na EUR účtu ?
Děkuji moc předem,
Jana