Re: Dodatečné přiznání k DPH...může být?
>Dobrý den,mám dva podobné případy, které bych ráda
>vyřešila dohromady:
>
>1) našla jsem doklad z ledna 2006, je to faktura na
>které je odečtena záloha. Nevšimla jsem si, že záloha
>byla zdaněna již v prosinci 2005 a zaúčtovala ji jako
>odpočet zálohy nedaňové. Takže jsme DPH nárokovali 2x.
>Teď na ten popud chci podat dodatečné daň.přiznání a
>nevím,jestli musím za leden 2006, nebo bych to mohla dát
>do prosincového, které podávat taky musím. Jde mi o
>to, že fakturu již mám navedenou a uhrazenou v lednu a
>teď pro ten prosinec bych to asi musela vyřešit
>přeúčtováním interním dokladem. A to nevím, jestli to tak
>můžu udělat.
Moc tomu není rozumět. Ale jestli jste si podruhé uplatnili v lednu, musíte podat dodatečné tza leden a budete mít také nižší penále z nedoplatku DPH.
>
>2) obdobný problém mám i s druhým dokladem z října,
>kdy jsem v domění dobírky účtovala výdajový pokladní
>doklad na 321/211 teď jsem však zjistila, že s žádnou
>fakturou to nespojím a že doklad je daňový, takže jsem
>měla uplatnit DPH. I ten bych ráda uvedla v přiznání za
>prosinec, ale musel by to být taktéž interní doklad.
Odpočet DPH můžete uplatnit nejdříve v měsíci kdy vznikl - tedey 10/2006 a nejpozději v posledním zadňovacím období roku - tedy 12/2006.
>
>Poradíte? Děkuji. Monika
Omlouvám se, jestli jsem to nepřesně popsala. Jde o to, že jsme si z přiaté faktury v lednu 2006 uplatnili DPH a neměli jsme (protože již bylo uplatněno v prosinci 2005 ze zálohy). CHtěla bych to dát do dotatečného přiznání za prosinec a podle toho co píšete tedy asi můžu. Monika
Ne chybně uplatněné DPH - odpočet - musíte spravit do měsíce kdy vzniklo - tedy 1/2006. Jen nárok na odpočet - z přijatých tdanitelných plnění můžete upltnit nejdříve v měsíci vzniku a nejpozději v posledním zdaňovacím období roku. Jsou to dvě různé věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2007 12:05
Dobrý den,mám dva podobné případy, které bych ráda vyřešila dohromady:
1) našla jsem doklad z ledna 2006, je to faktura na které je odečtena záloha. Nevšimla jsem si, že záloha byla zdaněna již v prosinci 2005 a zaúčtovala ji jako odpočet zálohy nedaňové. Takže jsme DPH nárokovali 2x. Teď na ten popud chci podat dodatečné daň.přiznání a nevím,jestli musím za leden 2006, nebo bych to mohla dát do prosincového, které podávat taky musím. Jde mi o to, že fakturu již mám navedenou a uhrazenou v lednu a teď pro ten prosinec bych to asi musela vyřešit přeúčtováním interním dokladem. A to nevím, jestli to tak můžu udělat.
2) obdobný problém mám i s druhým dokladem z října, kdy jsem v domění dobírky účtovala výdajový pokladní doklad na 321/211 teď jsem však zjistila, že s žádnou fakturou to nespojím a že doklad je daňový, takže jsem měla uplatnit DPH. I ten bych ráda uvedla v přiznání za prosinec, ale musel by to být taktéž interní doklad.
Poradíte? Děkuji. Monika