Re: HV, daň a výkazy ?
Hospodářský výsledek před zdaněním, tj. všechny výnosové účty mínus nákladové účty - nikde se v účetnictví neeviduje.
Pak sestavíte daňové přiznání a spočtete daň, kterou zaúčtujete, jak píšete, 591/341.
Když od HV před zdaněním odečtete daň, vyjde Vám čistý hospodářský výsledek, který se taky nikam neúčtuje, pouze na konečný účet rozvažný a účet zisků a ztrát 710/702.
Pak sestavujete výkazy, kde ale tento čistý hospodářský výsledek je započítán.
Následující rok otevíráte účetnictví a tenhle čistý hospodářský výsledek Vám figuruje na účtu 431, který pak následně převádíte na 428 popř. 429.
Pouze v rámci závěrkových operací, tj. na konečný účet rozvažný a účet zisku a ztrát, ale to Vám asi dělá automaticky Váš účetní software, takže ručně účetně neúčtujete nic. Až v roce 2007.
Jsem z toho nějak jelen. Vyšla nám tedy ztráta (HV v rozvaze a výk. zis.a ztr.) a tu už nikam neúčtuju. Tu napíšu do přiznání (podnik. je vedlejší č.) a tím je hotovo. Je to tak? Kdyby vyšla daň, tak bych ji musela zaúčtovat. A bylo by hotovo. Chápu to správně?
Nechci hned na začátku podn. udělat chybu.
Ano, chápete to dobře. Jen ještě uvedu na pravou míru, že do přiznání ji napíšete a pak ji ještě musíte upravit o nedaňové náklady a výnosy. Tím by Vám mohl vyjít ještě daňový zisk. Už tu v diskuzi byla řeč o tom, že můžete mít účetní ztrátu, tj. všechny 6xx-všechny5xx = účetní ztráta, ale po úpravě nedaň. nákladů a výnosů může ještě vyjít daňový zisk.
Ale jinak je to tak, jak píšete.
A ještě poznámka, nejdřív sestavíte přiznání, pak teprve sestavujete rozvahu a výsledovku.
Děkuji paní Ivčo, jste fakt moc skvělá, sleduji Vás na BC a vždy odpovídáte velmi rychle ochotně a hlavně srozumitelně, že tomu ten daný člověk porozumí. Fakt moc děkuji.
Poradí prosím ještě, kam na konci roku z 381 zaúčtuji příslušnou akontaci za pořízení AO ?
Děkuji předem a přeji příjemnou neděli.
Alena
Děkuju moc za chválu, moc to potěší, ale myslím, že je to přehnané, protože spousta kvalifikovanějších lidí tu odpovídá na komplikovanější dotazy a před těmi zase smekám já.
Jinak k tý 381 - proč ji chcete na konci roku přeúčtovávat? Pokud je to akontance leasingu na další roky, jako že asi ano, zůstane normálně na 381.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2007 11:36
Dobrý den,
prosím, můžete mi někdo poradit ?
Mám HV před zdaněním. ( účet 431 ? )
vyšlou daň zaúčtuji na 591/341
pak vystavím Rozvahu a Výkaz zisků a ztrát.
Ta daň se mi odečte z 431 ?
Nějak to nechápu.
Vysvětlil byste mi to, prosím někdo ?
Děkuji,
Alena