Re: Inventura-manko
V DE neúčtujete, pokud jste při pořízení výdaje na nákup zboží dali jako daňové výdaje, tak je te´d upravíte o manko. Tedy snížíte stav skladu v nějaké skladové evidenci, kterou to v v sobě jistě má a buď již to umí touto výdejkou snížit ty původní výdaje, nebo pokud to jen srovná sklad, tak to srovnáte nejlépe asi nějakým Interním dokladem, ten v tom jistě najdete. Tím srovnáte daňově uznané výdaje a z hlediska daně jste v pohodě. Do DP se to nepíše, jestli mluvíme o DPH, manko není zdanitelným plnění, maximálně by vás mohl správce daně podezřívat při příliš vysokých mankách, že jste si uplatnili odpočet DPH při pořízení a pak si zboží odnesli domů :-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2007 11:54
Mohl by mi prosím někdo poradit,při inventuře bylo zjištěno manko,nevím ,jak se o tom účtuje,mám progran Ekonom,vedeme DE,už jsem si pročetla starší příspěvky,ale kodům z PÚ nerozumím,
jak se účtují přebytky+úbytky,jakým způsobem se vyrovnává sklad,aby to sedělo a kam se to píše do daň.přiznání.
Děkuji.