Re: Dobropis na materiál z EU – jaký kur
1. Vy ještě nemáte rok 2006 uzavřen? Kvůli čemu byl dobropis, snižovala se původní cena? Asi to nebylo kvůli vrácení dodávky, že, protože pak byste nemohli účtovat o vyskladnění.
2. Tam bych účtovala přímo mínusem 501/321. Je to vlastně to samé, co píšete, akorát rozepsáno na více účtů.
3. Souhlasím.
co se týče roku 2006 – uzavřeno máme, ale opravy budeme dělat do doby než bude přiznání. Vyskladněno skutečně bylo. Jedná se o folii, která byla použita ve výrobě, ale konce této folie byly špatné takže se nepoužily a vrátily. A na ty konce (vrácená část) byl dobropis.
Další případ je ten, že folie se vyskladnila do spotřeby, na lince se zjistilo že je špatná = také byla vrácena.
No a poslední případ je ten, že se zjistilo již ve skladu, že folii nelze použít.
Ohledně bodu 2 – nemusím to prohnat přes 111 a 112?
A co ty kurzy? Který použít? Ten kterým se folie nakoupila (jsou historické, jeden dokonce z roku 2005), nebo tím, který platí v den přijetí dobropisu?
1. Tak když rok 2006 nemáte uzavřený, tak proč to nezaúčtujete jako v roce 2007? Tzn. daňové snížení nákladů?
2. Myslím, že je to zbytečné, ale špatně to taky není.
S těmi kurzy - no já myslím, že by se měl přepočíst v den přijetí dobropisu. Ale ohledně tohohle uvítám další názory.
No a tady se to trošku víc zamotává :-) Používáme 2druhy kurzů - částky do DPH dle ČNB, částky do účta dle interního kurzu. A teď poraďte - kterým z kurzů přepočíst? A když už jsme u DPH - ve kterém daňovém přiznání se mi tyto dobropisy projeví? Já si myslím že v přiznání za období, kdy mi dobropis přišel (tedy za 4/07).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2007 13:52
Přišel nám dobropis na materiál z EU. Materiál byl přijat na sklad v předchozích letech. Jsou zde 3 případy:
1. do spotřeby dán v roce 2006
2. do spotřeby dán v roce 2007
3. do spotřeby nedán vůbec, byl vrácen ze skladu
Jak se zaúčtuje dobropis k výše uvedeným případům? Zatím mne napadlo toto:
1. část nákladů přehozena do nedaňových (v rámci analytiky na 501) – k 31.12.2006
2. -111/-321, -112/-111, -501/-112
3. -111/-321, -112/-111
Další věc – jak to bude s kurzem? Který použít pro přepočet? Mám zjištěné, ke kterým fakturám se dobropis vztahuje, jenže na skladě máme průměrnou cenu. Dobropis přišel v dubnu 2007.