Re: důchod. poj. pro Petru T. prosííím
>Dobrý den.
>Minulý týden jsem se ptala. Jak mám zaúčtovat plalcení
>důchod. poj. jednateli ze zisku firmy.
>
>odpověď byla tato: účet 421 - ostatní fondy . Pokud
>se valná hromada rozhodne o rozdělení nerozděl.zisku,
>zdaní sráž. 15% daní a vytvoří tento fond myslím, že
>by se to z něho mohlo proplácet /účtuje se zde např.
>náhrada za rekreaci apod./
>
> není mi teď jasné, jak mám částku zdanit 15% daní. to
>nechápu.
>Mylela jsem, že stačí, když valná hromada se domluví o
>převedení nerozděl. zisku na ostatní fondy. to znamená
>že budu účtovat 428/421. a poté každý měsíc budu
>posílat peníze pojišťvně. / 421/221
>
>Prosím poraďte polopaticky /jako pro pitomce :-)/
>díky
>Lenko pokud si společníci vyplácí nerozdělený zisk minulých let vždy se sráží 15% daň, proto jsem to brala tak, že ze zisku minulých let převedou určitou částku na účet 427 /ostatní fond/ - tím vytvoří fond, ze kterého jste chtěla vyplácet to životní /nebo důchodové/ pojištění ale nevím, zda musí srazit 15% sráž.daň či nikoli. Popravdě to byl pouze návrh, snad se ozve ještě někdo další, protože s tím, že vaše firma chce přispívat na životní /důch./ tak, pojištění ze zisku společnosti jsem se ještě nesetkala. Takže moji odpověď neberte moc vážně, určitě se někdo ozve, kdo řekne, že to co navrhuji je úplně špatně. Mějte se hezky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2007 12:59
Dobrý den.
Minulý týden jsem se ptala. Jak mám zaúčtovat plalcení důchod. poj. jednateli ze zisku firmy.
odpověď byla tato: účet 421 - ostatní fondy . Pokud se valná hromada rozhodne o rozdělení nerozděl.zisku, zdaní sráž. 15% daní a vytvoří tento fond myslím, že by se to z něho mohlo proplácet /účtuje se zde např. náhrada za rekreaci apod./
není mi teď jasné, jak mám částku zdanit 15% daní. to nechápu.
Mylela jsem, že stačí, když valná hromada se domluví o převedení nerozděl. zisku na ostatní fondy. to znamená že budu účtovat 428/421. a poté každý měsíc budu posílat peníze pojišťvně. / 421/221
Prosím poraďte polopaticky /jako pro pitomce :-)/
díky