Re: může účetní podepsat smlouvu za firm
Vy už jste se jednou ptala, nikdo vám bohužel neodpověděl, napíšu jen svůj názor: pokud jste neměla oprávnění za firmu nic podepisovat, tak je smlouva neplatná a v zájmu operátora by bylo ji stornovat. To by takhle mohle podepsat kdekdo. Účetní není oprávněná něco takového za firmu podepisovat, je to zaměstnanec jako každý jiný. Na druhou stranu všichni víme, jak tihle operátoři "loví" klienty a zuby nehty se každého drží... Trvala bych na tom, že je smlouva neplatná, okamžitě bych jim to sdělila. Jana F.
Přečtěte si kousek z Obchodního zákoníku. Zvlášť doporučuji § 15 odstavec 2 a § 16:
§ 15
(1) Kdo byl při provozování podniku pověřen určitou činností, je zmocněn ke všem úkonům, k nimž při této činnosti obvykle dochází.
(2) Překročí-li zástupce podnikatele zmocnění podle odstavce 1, je takovým jednáním podnikatel vázán, jen jestliže o překročení třetí osoba nevěděla a s přihlédnutím ke všem okolnostem případu vědět nemohla.
§ 16
Podnikatele zavazuje i jednání jiné osoby v jeho provozovně, nemohla-li třetí osoba vědět, že jednající osoba k tomu není oprávněna.
Zvláště v malých firmách, kde je jen majitel a jedna účetní je nutné dávat bacha co podepisuji.
Že udělala blbost ví jistě i sama, spíš bychom se měli snažit jí nějak pomoci.
Vy z toho snad usuzujete, že operátor nemohl vědět, že účetní není oprávněná podepisovat takové smlouvy? To musel vědět, za prvé to nemá účetní v popisu práce (odst.1), za druhé mu neukázala žádné zmocnění, že by k tomu oprávněná byla. Jana F.
Já neusuzuji nic, jen cituji zákon. Samozřejmě by asi třeba s vrátným nemohl operátor uzavírat smlouvu za firmu, ale jak říkám, u malých firem je majitel a jedna účetní a ta obvykle podepisuje všechno, od příkazů do banky po daňová přiznání a různé smlouvy.
No a pokud jde o to pomoci, pomoc je poměrně snadná, každá smlouva je vypověditelná a pokud druhé straně nevznikne z vypovězení smlouvy nějaká škoda, myslím že nebude s ukončením smlouvy problém.
Mají otřesné metody a naletí jim kdekdo. To se lehce řekne, že tazatelka neměla nic podepisovat, bůhví jak jí k tomu dotlačili. Mě se stalo to samé doma s TELE 2 - manžel mě pak málem přizabil :-). Takže chápu, jak je to dvojnásobně nepříjemné v zaměstnání a díky Docentovi i poslední odpovídající za dobré rady. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 4. 2007 18:34
Dobrý den, nechtěně jsem podepsala smlouvu s mobilníím operátorem za firmu, jsem účetní. Plnou moc jsem k podpisu neměla. Je to platné, když nemám plnou moc od majitele? A je nějaká lhůta pro stornování smlouvy, jestli to jde? Děkuji.