Re: účet 491
Já myslím, že ho máte nastavený dobře. Účet 491 je sice rozvahový, ale musíte mít určeno, jestli je aktivní nebo pasivní. Teda neznám Váš program, ale prostě účet 491 je rozvahový účet pasivní.
Nevím, co znamená, že ho máte v plusu (zřejmě máte na mysli zůstatek na MD), tak je v pořádku, že ho v rozvaze máte s mínusem.
Re: účet 491
Nevím, jaký program máte. V našem programu lze u účtů z rozvahy nastavit, že jsou buď A (aktivní) nebo P (pasivní) nebo R (rozvahové), přičemž R znamená, že mohou být podle své povahy na straně aktiv i pasiv. Typicky třeba účet 343.
Účet 491 by měl být spíš pasívní, protože je to obdoba vlastního jmění na 411 a to by taky mělo být v pasivech. Pokud by účty 41x nebo 491 přehouply do aktiv, může to signalizovat něco nedobrého o hospodaření a ekonomice firmy. Takže ano - 491 teoreticky může být účet R (rozvahový), ale v praxi by měl stejně být pořád v pasivech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2007 9:45
Prosím o radu, jak nastavit účet 491. V programu mám přednastaveno, že je to účet pasivní. Podle mne by mělo být nastaveno, že jde o
účet rozvahový. Když vyjedu rozvahu a mám nastaveno, že jde o
účet pasivní a mám ho v plusu, tak se mi na rozvaze objeví s mínusem.
Díky