Re: Faktura přijatá 1.4. 07 a DUZP 31.1.
A o to snad jde aby mi ji přepsal, ne?podle § 26 ZDPH není takto faktura vystavená v souladu se zákonem.
Podle mne to říká §26 ZDPH a nemyslím si, že by to byl jen problém dodavatele.Chcete mi říct, že když dostanete např. dan.doklad kde je uvedeno datum vystavení:30.3.2007 a datum UZP:31.3.2007 tak vy si to jen v programu opravíte a jedete dál..a to že to není správně je problém dodavatele. chyba, to je Váš problém,Vy máte mít v účetnictví řádné danové doklady ne zmatiny. to je prostě můj názor. já bych si tu fakturu nechala každopádně opravit.
Hledáte problém na nesprávném místě. I když to může vypadat divně, podle nového, 3 roky účinného ZDPH, je daňovým dokladem i doklad vystavený před DUZP (30.03. x 31.03.) - jen se v tomto případě musí ověřit (případ od případu), zda je DUZP správně stanoveno.
Pokud se týká vystavení DD po 15 dnech, je to z hlediska odpovědnosti plně na dodavateli - toto platilo i dříve. Občas se stane, že se něco nevyfakturovalo včas, bohužel. K vrácení DD není právní důvod (pokud obsahuje správné údaje). Na druhou stranu - proč se odběratel včas nedomáhal vystavení daňového dokladu?
Odběratel může být v obou případech v klidu, odpočet si v případě nároku na něj uplatní kdykoliv do konce kalendářního roku.
Jak už jsem uvedla výše - může se nám to zdát divné, ale pokud nejsme v rozporu s zákonným ustanovením, netřeba se zbytečně plašit. Snad jen si vzít ponaučení pro příště a případně navíc upravit smluvní ujednání s "problematickými" obchodními partnery.
Nevím, co je vyšší úroveň, používáme program Vema EKOS a.s., ale pořád nechápu, proč by nemohl předcházet den vystavení dnu DUZP, jsme povinně auditovaná firma a toto jsme řešili nedávno, prostě to lze, zákon říká vystavit do 15 dnů, ale opravdu nikde nestojí jestli je špatně, že je to den před. Vždy řešíme jestli DUZP předchází platba či nikoliv, vystavení je jen vystavení.
Pro digi:
Datum vystavení je datum, kdy se doklad vystaví. Nemůže tvrdit, že ho vystavil v lednu, když jej vystavil v dubnu. Pokud tak udělal, zřejmě podal dodatečné přiznání k DPH do ledna, ale dodavatel se přijetím takového dokladu, a uplatněním odpočtu DPH v přiznání za duben žádným sankcím nevystavuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2007 12:31
Dobrý den, prosím o ujištění.
Přišla nám faktura s datem vystavení 1. 4. 2007, ale s datem zdanitelného plnění 31. 01. 2007 (tehdy byla i práce provedena). Mohu si FP zařadit do programu s datem UZP k dubnu, abychom nedávali dodatečné přiznání k DPH?
Myslím, že nárokovat DPH u přijatých faktur si můžu v daném kalendářním roce, nebo se mýlím?
Děkuji za kontrolu.
Jana