Re: Povinnost registrace k DPH
to jste přečetla dobře,takže rychle na úřad zaregistrovat se a stáváte se plátcem od prvního dne třetího měsíce následujícího po měsíci,ve kterém jste překročili stanovený obrat. Pokud jste nesplnili registrační povinnost,stáváte se plátcem dnem účinnosti registrace uvedenýmna osvědčení o registraci
Opravdu? To "zpětně nelze" platí také pro registraci při překročení obratu? Nepřu se, nevím to, domnívala jsem se, že zrovna třeba v uvedeném případě by registrace zpětně (od března) byla možná. Zrovna mi totiž přišel podobný klient, poslala jsem ho zaregistrovat a řekla mu, že od března má vystavovat faktury s DPH. Což by byl průšvih... Jana F.
No tak samozřejmě je nikdo k tomu nenutí, na rozdíl od normální daně ale těch až 10 % podnikatel pravděpodobně zatáhne ze svého, neboť když v té době plátce ještě oficiálně nebyl (neměl registraci), tak nemohl těch 10 procent vyfakturovat odběratelům jako DPH a proto mu je taky na rozdíl od klasické DPH asi nikdo nezaplatí.
To máte pravdu a navíc si k tomu nemůže uplatnit DPH u výdajů k příslušnému příjmu...
Ještě k datu registrace - nás zaregistrovali přesně od toho dne, kdy tam poplatník byl - 3.4., tedy ne až od 1.5.. Zpětně v žádném případě, ale překvapilo mě, že to jde jinak, než po celé měsíce. Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2007 14:40
Za rok 2006 jsem přesáhla obrat 1 milión korun, ale zjistila jsem to až 20.3.2007 a dne 2.4.2007 jsem podala daňové přiznání k příjmů fyzických osob. KDy mi vzniká povinnost registrovat se k DPH. Zpětně už to nelze a ze zákona jsem se dočetla, že do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém jsem překročila stanovený limit.