Re: doplatek OSSZ, ZP
Při sestavování DP vypočítá poplatník vedoucí účetnictví částku sociálního a zdravotního pojištění za rok 2006 a zaúčtuje ho do roku 2006, protože ale podle § 23/3/a/5 ZDP neodvedl toto pojistné (doplatek) do konce ledna 2007, musí o toto pojistné zvýšit základ daně. Naopak si sníží základ daně za 2007 o toto pojistné, které odvedl v březnu 2007, ale má ho v nákladech roku 2006 (§23/3/b/2). Takže jaká dohadná položka ? Nebo individuální podnikatel sám sobě udělá v lednu účetní závěrku za 2006 a daň za 2006 už nezaúčtuje ? To jsem nikdy neviděl :-).
Ale to se týká jen SZ a ZP sraženého zaměstnancům, ne? Pokud jde jen o osobu individ.podnikatele tak doplatek stejně jako vratka je záležitost r. 2007 - bych řekl já. Při tom otázka je položena tak, jako by se jednalo o OSVČ, protože pro výši SZ a VZP sraženého zaměstnancům nemá smysl žádná dohadná položka - částka je vypočítaná.
Sorry, ten odkaz pro OSVČ je na § 24 odstavec 2 písmeno f).
...f) pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění hrazené... poplatníkem majícím příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti (§ 7).....Toto pojistné a příspěvek jsou u poplatníků, kteří vedou účetnictví, výdajem (nákladem), jen pokud byly zaplaceny, a to nejpozději do konce měsíce následujícího po uplynutí zdaňovacího období nebo jeho části".
V každém případě je to jak jsem uvedl, u poplatníka vedoucího účetnictví je vypočítané pojistné nákladem (účetním) roku 2006 a daňovým výdajem 2007.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2007 15:05
Individuální podnikatel-vede účetnictví-měl doplatek na OSSZ a ZP,zaplatil v březnu.
Budou to náklady roku 2007?
Děkuji