Akciovka - divize

• (neregistrovaný)

10. 4. 2007 10:00

Dobrý den, prosím o názor na situaci
    - zavedená a.s. - jediný akcionář, firma s velmi dobrým jménem, ale vlastník se chystá do důchodu, proto objem obchodu klesá, ale firmu chce zachovat.
    Nabídl dobrému známému provozovat činnost pod jménem a.s., ale nechce dělat žádné majetkové změny - s tím, že zisk z podnikání obou by byl oddělený, třeba prostřednictvím 2 divizí nebo středisek, ošetřený ve smlouvě.
    Známý měl představu, že lze udělat jakousi firmu ve firmě, prostě chce využít příležitost užívat jméno firmy. Já mám za to, že účetnictví musí být jedno, ale že by to touto cestou šlo, třeba ošetřit smlouvou, že HV vytvořený ve středisku x patří panu x, a HV střediska y patří panu y.
    Prosím má někdo nějakou zkušenost s podobnou situací? Díky moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 4. 2007 14:02

Ivča (neregistrovaný)

Re: akciovka - divize
      Pokud dobře chápu, nový vlastník nebude akcionářem. Pak nemá nárok na zisk, i kdyby existovala smlouva. I kdyby byl akcionář, tak podle obchodního zákoníku se podíl určuje podle hodnoty akcií, takže si myslím, že tam by opět smlouva o přerozdělení zisku neobstála. Účetnictví se musí vést jako celek, ale lze tam vytvořit střediska, kde by bylo vidět, kolik kdo "vydělal". Myslím si, ale že by se dal použít § 156a obch. zák., tzn. převod dividend, záleží, jak dobré vztahy mezi sebou mají.

• 10. 4. 2007 21:55

Olina (neregistrovaný)

Re: akciovka - divize
      Díky moc za radu, jste moc hodná.
      Tu 156 jsem četla, opravdu by to šlo použít, ale s těmi vztahy si nejsem tak moc jistá. Mezi nimi dvěma urč OK, ale ten starší pán je nemocný, a časem už to nemusí být jen na něm. Stejně pořád doufám, že tuhle variantu opustí a založí třeba s.r.o. se stejným jménem. Zdá se mi to strašně překombinované. Hezký den :-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).