Re: Super hrubá mzda-co je to,prosím ?
Doufám, že tato verze neprojde. Pochopila( jsempodle vysvětlení v hromadných prostředcích), že pokud má někdo hrubou mzdu 10000,-- Kč/měs., tak zaplatí 15% z příjmu 13500,-- Kč (26% SP zaměstnavatel + 9% ZP zaměstnavatel), takže se vlastně daň. zvýší. Myslím si, že nemá smysl se tím zatím zabývat - kdo ví, jak to nakonec vše dopadne a co bude vůbec platit. Je možné, že něco poslanci schválí a týden před platností zákona vše odvolají (viz nemocenské dávky).
Já doufám, že to projde. My OSVČ to tak platíme pořád. Touto úpravou bychom nebyli znevýdňováni a zaměstnanci by konečně věděli, "kolik své zaměstnavatele stojí". Jen se mi nelíbí ten název. Jaká super hrubá mzda, když je to normální hrubá mzda.
Pokud je mi známo, tak OSVČ platí daň z příjmu úplně stejně: Příjmy - náklady - pojistné (pokud není zahrnuto v nákladech) = zisk a z něj spočítám daň, ne? Dokonce si může vybrat, jestli je pro něj výhodnější danit přímo P-N nebo %. Takže nevidím důvod, proč by měli zaměstnanci platit daň z příjmu ještě z toho, co odvádí zaměstnavatel. Je to spíš pěkný podraz na lidi. Jestli se mýlím, tak mě opravte. Jinak je fakt, že nemá cenu se tím zatím zaobírat. Uvidíme, jak to dopadne.
Je to pěkně nevýhodné pro střední vrstvy, ale pro lidi s platem kolem 100 000 a výš se dá ušetřit dost tisíc, neboť ZP a SP by mělo mít strop jako na Slovensku.Na měšci jsem spočetla, ŽE PŘI PLATU 12.000 ušetří člověk s 1 dítětem 698 Kč, ale připlatu 95.000 je to už 6.283.Takže zase zákon pro bohaté
>>>>>>Prosím, co obnáší termín SUPER HRUBÁ MZDA?Dík
>>>>>
>>>>> Doufám, že tato verze neprojde. Pochopila( jsempodle
>>>>>vysvětlení v hromadných prostředcích), že pokud má
>>>>>někdo hrubou mzdu 10000,-- Kč/měs., tak zaplatí 15% z
>>>>>příjmu 13500,-- Kč (26% SP zaměstnavatel + 9% ZP
>>>>>zaměstnavatel), takže se vlastně daň. zvýší. Myslím
>>>>>si, že
>>>>>nemá smysl se tím z
>>>>Já doufám, že to projde. My OSVČ to tak platíme
>>>>pořád.
>>>>Touto úpravou bychom nebyli znevýdňováni a
>>>>zaměstnanci
>>>>by konečně věděli, "kolik své zaměstnavatele stojí".
>>>>Jen se mi nelíbí ten název. Jaká super hrubá mzda,
>>>>když
>>>>je to normální hrubá mzda.
>>>Pokud je mi známo, tak OSVČ platí daň z příjmu
>>>zaměstnavatel. Je to spíš pěkný podraz na lidi. TO JIM JDE!
>>>Jestli
>>>se mýlím, tak mě opravte. Jinak je fakt, že nemá cenu
>>>se tím zatím zaobírat. Uvidíme, jak to dopadne.
>>Ono to vychází hůř i pro podnikatele: sociální a
>>zdravotní není od daně osvobozeno, takže se daní bez
>>jejich odpočtu - tedy také z vyššího základu.
>Je to pěkně nevýhodné pro střední vrstvy, ale pro lidi
>s platem kolem 100 000 a výš se dá ušetřit dost tisíc,
>neboť ZP a SP by mělo mít strop jako na Slovensku.Na
>měšci jsem spočetla, ŽE PŘI PLATU 12.000 ušetří člověk
>s 1 dítětem 698 Kč, ale připlatu 95.000 je to už
>6.283.Takže zase zákon pro bohaté
No tak pěkně děkuji! Mě se otvírá kudla v kapse. Jsem totiž z venkova, tudíž, tady ty mzdy jsou, bohužel, pořád v jiných relacích a jsme rádi, že jsme rádi. Zato, co mohlo být alespoň plošně spravedlivé - společné zdanění, to jestli také zruší, tak už nebudeme mít vůbec žádné výhody. Proč nechtějí ušetřit ti naši nejvyšší na úřednících, na svých platech, příplatcích, -jídlo za hubičku, a vůbec nevědí o čem je život dole! Zase ublíží jen a jen jim. Ale to se omlouvám, to sem nepatří!
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Pro srovnání:
Zaměstnanec: Zaměstnavatel:
hr.mzda: 10000,-
SP 8% -800,- 26% 2600,-
ZP 4,5% -450,- 9% 900,-
zákl.daně 8750,-
zál.na daň 12% -1056,-
sleva na dani 600,-
zál.po slevě 456,-
ČISTÁ MZDA 8294,-
Mzdové náklady zaměstnavatele: 13500,-
OSVČ:
"hr.mzda" 10000,-
ZP 13,6% -1360,-
SP 14,8% -1480,-
zákl.daně 7160,-
zál.na daň 12% - 859,-
sleva na dani 600,-
ČISTÁ MZDA 6901,-
ano to ma,to mate pravdu. ja ale myslel,ze OSVC si da do nakladu spoustu veci,ktere se napr. netykaji podnikani, napr. podnikatel koupil manzelce mobil na vanoce a dal ho do nakladu firmy. Je mi ale jasne,ze pokud to jde,tak proc toho nevyuzit. Nejhorsi jsou stejne lidi,kteri pracuji na HPP, o vikendech pracuji ale bez ZL a jak jim dokazat neopravnene podnikani kdyz jim lidi plati v hotovosti?
A podnikatel na ni nemusí vydělat ? Podnikatel ji musí na rozdíl od zaměstnance i zaplatit. Zaměstnání a podnikání mají svá pro a proti. Zaměstnanec si nemusí shánět práci, odmaká si svou šichtu a většinou dělá do "výše svého platu" a povětšinou dostane za práci včas zaplaceno. Nic ve zlém. jsem zaměstnanec i podnikatel. Když se mi jako 100% podnikateli nabídlo být zaměstána, tak jsem po tom skočila, jsem "pod" nemocenskou, pod lepším důchodem a nemusím se starat, jestli mi klienti dva měsíce nezaplatí, protože mám stálou mzdu. Nejlepší je dnes být zaměstnaný a k tomu podnikat. Ovšem je to velmi náročné na čas.
Uvědomte si, že není podnikatel jako podnikatel a každý nejezdí co dva roky novým bourákem,nemá novou čtyřkolku,nemá postavený barák za pět mega a nejezdí dvakrát ročně do teplých. Přepych dovolené si může častěji dovolit zaměstnanec než podnikatel. Každá mince má prostě dvě strany.
Tak to mě nenapadlo, doufám že tak to už není. Zaměstnanec je ochuzen o starost, kde sehnat zakázky aby bylo na jeho mzdu a odvody z jeho mzdy pojišťovnám. OSVČ nemá nikoho, kdo by za ní odvedl část pojistného, proto si to musí zaplatit sama.
To nemyslíte vážně! Kdyby zaměstnavatel čekal, až mu zaměstnanci vydělají na zařízení a vybavení, tak umřou hlady oba. Napřed si budoucí zaměstnavatel vezme vysoký úvěr atd. vybaví pracoviště atd. ... - potom může nabídnout pracovní místo. Myslíte, že ten úvěr nemusí splácet. A je to na jeho riziko ne zaměstnanců.
To je jistě pravda. Jen je trochu rozdíl v %.
Zaměnanec zaplatí 8% z hrubé mzdy(to je jeho vym.základ, včt.nemocenské)+ za něj odvede zaměstnavatel dalších 26% z HM.
OSVČ zaplatí 29,6% z vym. základu(bez nemocenské), který je zatím 50% z poloviny průměrné mzdy, nejméně je to pro letošní rok z 5035 Kč měsíčně.
Oto, my si jen nerozumíme. Já jsem uvedla příklad, jak se počítá minimální pojistné.
Když budou Vaše příjmy po odečtu výdajů např. 150 tis., tak Vaším vym.základem pro SP bude samozřejmě 50% tj. 75 tis. Kč a z této částky odvedete 29,6% SP.
Když budou Vaše příjmy po odečtu výdajů např. 30tis., tak bude Vaším vym. základ ten nejnižší možný-určený a to je těch 50% z poloviny prům.mzdy= 5035 Kč na měsíc x počet měsíců podnikání. Už je to jasnější ?
Mé výpočty vychází z hrubé mzdy 10000,-. Teď vidím, že tam mám dokonce chybu, protože od 1.1.07 je pro OSVČ min. zál. na SP 1491,- a to je dokonce 14,9%. Další rozdíl mezi zaměstnancem a OSVČ: Nedosáhne-li OSVČ min. zdaň. základu, tak ho stejně zdaní a odvede pojistné. Zaměstnanec
zaplatí jen do výše svého platu.
Jste asi trochu mimo realitu. Už vidím banky, jak se předhánějí v nabídce vysokých (a výhodných) úvěrů pro eseróčko, kterému ještě neoschly podpisy společníků na zápisu z ustanovující valné hromady. A i kdyby tomu tak bylo, tak ten zaměstnanec svému zaměstnavateli vydělá na pracovní pomůcky za čas. Každopádně si zaměstnanec ty pomůcky zaplatí sám.
Jé, a nebylo by super navrhnout těm našim zákonodárcům, aby teda daňovým nákladem vůbec nebyly ani mzdy ani OOPP ani nářadí ani dovolená poplácená zaměstnancům nebo stravenky, je to vlastně fér aby si podnikatel odečítal to, co mu zaměstnanec zaplatil ? Neodečteme to zaměstnanci, když to platí ? Co říkáte ?
Říká Vám něco cenotvorba, kalkulace ceny, výrobní a správní náklady, viděl jste někdy jak vypadá žádost o úvěr a podnikatelský záměr ?
Takže polopatě. Ano, je to reakce na ten Váš příspěvek. Je to velmi ironická reakce. Na to, že si zaměstnanec zaplatí pomůcky sám a na neoschnuté podpisy společníků na žádosti o úvěr a na to, kdo je mimo realitu. Nic ve zlém, já už jsem taková.
Re: Pro Zuzíka
Aha, už je mi to jasnější. Možná k nedorozumnění došlo, že jsem použil nepřesný výraz "zaměstnanec si zaplatí sám". Omlouvám se za něj, správně mělo být "zaměstnanec svému zaměstnavateli vydělá tolik, aby pokryl nejen náklady své mzdy ale i náklady, které souvisí s jeho činností (zaměstnance) tj. ten počítač, OOP, nářadí i koneckonců ty stravenky". To samozřejmě neplatí pro režijní zaměstnance - sekretářky, účetní apod. Jistě se mnou budete souhlasit, že žádný zaměstnavatel na svého zaměstnance doplácet ze svého nebude - alespoň v naší firmě tomu tak je.
Jinak vzhledem k tomu, že se již nějaký ten pátek starám o finance v jedné obchodní firmě (titul finanční ředitel se mi moc nelíbí), tak o věcech, o kterých jste se zmiňovala, trochu něco vím. Snad jen žádost o úvěr jsme nikdy nepoužili, protože i v začátcích jsme byli schopni naši činnost profinancovat sami.
A na konec: buďte svá pořád. To se mi na Vás líbí a koneckonců by tu jinak byla celkem nuda ;-)))
No tedy, to jste mně potěšil (teď už fakt bez ironie :-))) Opravdu moc! Já se bála, abyste se na mně nenaštval. Já jsem taky ekonom a jsem ráda, že jsme si porozuměli. Přeji vám moc hezký zbytek večera a doufám, že se tady budeme stále setkávat a navzájem se podporovat v naší nelehké práci ! Zuzik
Vidím, že je nás víc, na které tahle debata udělala moc hezký dojem, tak po Zuzíkovi, Věrče i Evě M. to nevydržím se nevyjádřit ještě i tady, protože na mé www všichni nechodíte: klobouk dolů před všemi diskutujícími, především před úrovní, nadhledem, tolerancí a znalostmi pana Vladimíra a před jeho gentlemanským komplimentem Zuzíkovi na závěr debaty, kterým mě úplně dostal a okouzlil, takže jsem to tady prostě musela napsat :-). Jana F.
Oceňuju úroveň diskuze ;-)
Jako moderátorka BC velice oceňuju, že tato diskuze nesklouzla k hádkám, urážkám, rejpání či jinému nefér chování. Stálí návštěvníci BC vědí, že se to zde dříve bohužel stávalo. Jsem moc ráda, že si mohu tuto i další debaty jen číst, aniž bych musela používat moderátorských pravomocí. Mám radost, že zdejší návštěvníci umějí diskutovat v klidu a míru i přes rozdílné názory. Děkuju vám všem a prosím, pokračujte takto dále, je to fakt super!
:-)
¨
A pro některé nenapravitelné jedince, kteří sem dříve chodili "prudit" a otravovat ostatní, přidávám ujištění, že Graver i já jsme i nadále "Vždy připraveni" jako správní skauti :-)) A bude-li třeba, budeme bez milosti mazat! (Stálí návštěvníci BC vědí, co či koho mám na mysli...)
Re: Oceňuju úroveň diskuze ;-)
Diskuse byla sice uzavřena, ale snad nebudu hřešit dvěma poznámkami.
Ta první (objevena v dobách zářivých zítřků): Pepa začal zničeho nic žít na vysoké noze. A neporadil. Raději semtam něco zaplatil. Když už jeho tajnosti nebyly únosné, kamarádi ho trochu stiskli. Pepa za slib hlubokého mlčení prozradil zdroj peněz: "Hoši, přišla nová mzdová účetní, moc to nezná a začala mně vyplácet srážky."
Ta druhá (zahraju si na Mirka Dušína). Je dost smutné, že lidé chtějí podávat maléry po lžičkách s trochou cukerinu. A parlamenty je odhlasují, protože přece jen poslanec je poslanec a i když se to nezdá, další volební období není zas tak moc daleko.
Dědictví z dob zářivých zítřků byla jedna velká tragedie. Dědictví z dob, kdy nezáleželo na tom, jestli ta tisícovka je špinavá nebo čistá - co říci. Vzpomeňme si na světoznámou Poldovku. Atd.
Docela bych byl rád (i když s hrdlem trochu staženým), kdyby nám naši politici nemlžili, nemluvili o snížení daní, když se zvyšují pod zástěrkou nějakého "super...", ale na rovinu řekli: Milí spoluobčané.
Plaveme v blatíčku. Kasa je prázdná a úroky z půjček ji vyžírají daleko dopředu. Utahujte opasky fest, i za tu cenu, že nás příště nezvolíte. (a pak jsem se probudil).
Pohádky pro děti jsou blíže k realitě, než pohádka výše uvedená.:-))
Četl jsem návrh novel daňových zákonů, které 10.4. poslalo MF do připomínkového řízení. Některá zdůvodnění zrušení osvobození, rozšíření daňového základu, omezení paušálů, prodloužení doby odpisování, prodloužení doby leasingu, dodanění neuhrazených závazků, omezení možnosti opravných položek u pohledávek, nucené ukládání rezerv na opravy u bank etc. jsou podle mého názoru skutečně usměvná.
Kouzelná jsou čísílka, podle kterých např. zrušení několika druhů osvobození (prodej podílu ve společnosti či družstvu, prodej CP) u FO bude mít nulový nebo jen nepatrný vliv. Asi proto se to dělá. :-))
Říci pravdu je asi pro většinu českých politiků nepřekonatelný problém. Např. v MF DNES ze 7.4. na str. A12 tvrdí Topolánek: "Zůstane třeba společné zdanění manželů a to je pro takzvanou střední třídu velký bonus". Návrh novel společné zdanění manželů ruší.
Vůbec se mi nejedná o institut společného zdanění, ale o to, že za 3 dny je to naopak. V takovém prostředí se pak dobře tvoří business plány (postaru plánuje).
Hezký den a lepší úředníky dobře živené z našich daní!
>>Četl jsem návrh novel daňových zákonů, které 10.4.
>>poslalo MF do připomínkového řízení. Některá
>>zdůvodnění
>>zrušení osvobození, rozšíření daňového základu,
>>omezení
>>paušálů, prodloužení doby odpisování, prodloužení
>>doby
>>leasingu, dodanění neuhrazených závazků, omezení
>>možnosti opravných položek u pohledávek, nucené
>>ukládání
>>rezerv na opravy u bank etc. jsou podle mého názoru
>>skutečně usměvná.
>>
>>Kouzelná jsou čísílka, podle kterých např. zrušení
>>několika druhů osvobození (prodej podílu ve
>>společnosti
>>či družstvu, prodej CP) u FO bude mít nulový nebo
>>jen
>>nepatrný vliv. Asi proto se to dělá. :-))
>>
>>Říci pravdu je asi pro většinu českých politiků
>>nepřekonatelný problém. Např. v MF DNES ze 7.4. na
>>str. A12
>>tvrdí Topolánek: "Zůstane třeba společné zdanění
>>manželů a to je pro takzvanou střední třídu velký
>>bonus".
>>Návrh novel společné zdanění manželů ruší.
>>
>>Vůbec se mi nejedná o institut společného zdanění,
>>ale
>>o to, že za 3 dny je to naopak. V takovém prostředí
>>se
>>pak dobře tvoří business plány (postaru plánuje).
>>
>>Hezký den a lepší úředníky dobře živené z našich
>>daní!
>
>Pane Pavle, dá se ten materiál někde sehnat? Z toho,
>co píšete, jsem se úplně opupínkoval.
Napište email, pošlu. Ale nechci být šiřitelem poplašné zprávy, ono to v této formě vůbec nemusí projít.
Hezký den
>
Pavle mohla bych také poprosit o zaslání toho návrhu novel? Tohle, co píšete, mě dost vyděsilo. Když čtu "dodanění neuhrazených závazků...omezení paušálu..."atd. tak mě děsí přímo konkrétní případy, na které bych se ráda připravila, i když také doufám, že to neprojde.
Pavle, prosím také o poslání, i když zdá se, že přicházím pozdě.
Jednak mám nucení vidět jejich návrhy (jsem hrozný zvrhlík) a také se potřebuji hodně naštvat.... lépe se mi pak pracuje na zahrádce, má být hezký veekend:)) Děkuji moc, jestli sem tedy ještě na ten konec zavítáte.
.
>
>Pavle, prosím také o poslání, i když zdá se, že
>přicházím pozdě.
>Jednak mám nucení vidět jejich návrhy (jsem hrozný
>zvrhlík) a také se potřebuji hodně naštvat.... lépe se mi
>pak pracuje na zahrádce, má být hezký veekend:))
>Děkuji moc, jestli sem tedy ještě na ten konec zavítáte.
Ani si to nepřejte vidět :-))). Ale přesto děkuji tímto Pavlovi za poslání. Přiznám se, že kdyby to tak hezky neshrnul v tom svém příspěvku výše, nevěřila bych vlastním očím. Jana F.
Vážení přátelé, kolegové, (ikdyž moje vědomosti asi nejsou na vaší úrovni, ale nepodceňujme se, to nepomáhá), že rozdmýchám takovou vichřici, to jsem netušila. Ono by se dalo totiž pokračovat dál a dál, dnes mě vytočily zase s poplatky ve zdravotnictví a první 3 dny nemocenské zadara! Je zajímavé, že naši milí poslanci a vláda mají CELOU NEMOCENSKOU V PLNÉ VÝŠI PLATU!! SAKRA .......
A ještě to zdůvodňují tím, aby zabránili zneužívání nemocenské, to se vždycky naštvu - já jsem nemarodila 15 let, tak ať se zpřísní kontroly nemocných, a ne aby na ty, co to zneužívají, dopláceli všichni. A tak je to se vším - vždycky kvůli těm, co něco zneužívají doplácejí všichni - ale to by bylo zase na další debatu . jdu radši mydlit DPH a těšit se na víkend - má být krááásně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 4. 2007 12:26
Prosím, co obnáší termín SUPER HRUBÁ MZDA?Dík