Společné jmění manželů - družstevní byt

• (neregistrovaný)

10. 4. 2007 13:46

Dobrý den,
    moc prosím názor právníky nebo lidičky, kteří s tím mají zkušenost.
    Jsem členem družstva - tj. "vlastníkem" družstevního bytu. Převod bytu do osobního vlastnictví mám naplánovaný na rok 2010. Letos bych se však chtěla vdávat. Můj dotaz zní, zda výhradním vlastníkem bytu po převodu do osobního vlastnictví v době trvání manželství budu já. Nebo potom byt bude spadat do společného jmění manželů? Na družstvu mají vypsané pouze dva termíny v roce pro převod a pokud bych to vše uspíšila, tak to stejně před plánovanou svatbou nestíhám. Ale chci mít jistotu, že tento bytu bude stále pouze můj.
    Díky za info!
    Pavla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 4. 2007 23:50

Ivča (neregistrovaný)

Re: Společné jmění manželů - družstevní
      Bytové družstvo bude převádět byt do osobního vlastnictví tomu, kdo je členem družstva. Podle občanského zákoníku se rozlišuje "společné členství manželů" a "společný nájem". Pokud by družstvo vzniklo za trvání manželství a vy jste s ním uzavírali smlouvu jako manželé, tak by se jednalo o společné členství, pak by při převodu bytu do OV došlo ke společnému jmění manželů.

Pokud ale ve Vašem případě nájem družstevního bytu vznikl před Vaším manželstvím, občanský zákoník stanoví, že uzavřením manželství vzniká společný nájem bytu, nikoliv členství! (pokud byste členství dobrovolně nepřevedla na manžela, a tudíž by nevzniklo společné členství). Tudíž při převodu bytu do OV už v době trvání manželství bude byt převeden pouze na Vás.

• 11. 4. 2007 0:49

Pavla (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji! Tak budu spát klidněji :-)) Láska je krásná věc, ale je dobré myslet na zadní vrátka :-)
      Pavla

• 11. 4. 2007 2:34

Pavel (neregistrovaný)

Přidám něco moudra z míst nejvyšších:

"Družstevní byt není ve vlastnictví člena bytového družstva, nicméně členský podíl, který může být předmětem převodu nebo dědění, má majetkovou hodnotu, jejíž cena se stanoví jako cena obvyklá, tj. cena, kterou by bylo možno za převod členského podílu v rozhodné době a místě dosáhnout Je-li členem bytového družstva jen jeden z manželů, v případě zániku manželství členský podíl připadá ze zákona tomuto manželovi. Nevzniklo-li společné členství manželů v bytovém družstvu, pak byt, který nabyl do vlastnictví podle § 23 odst. 1 věta první zákona o vlastnictví bytů a § 24 zákona č. 42/1992 Sb. , ten z manželů, který se stal členem družstva, není ve společném jmění manželů.

Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 13. dubna 2004, sp. zn. 22 Cdo 1668/2003"

A přeji, aby jste judikát nemusela použít! :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).